2021. február. 28., vasárnap - Elemér.
hirdetés

Új gyógyszerforma segíthet az oszteoporózis kezelésében

A Purdue Egyetem (West Lafayette, Indiana állam) gyógyszerészeti tanszékének kutatócsoportja sikeresen állította elő a humán kalcitonin stabilizált formáját, írja a PharmaOnline.

Az oszteoporózisban szenvedő betegek jelenlegi kezelésében lazacból kivont kalcitonint használnak, mivel a humán kalcitonin vizes oldatban fibrillumokat képez, így terápiás potenciálja jelentősen csökken. A lazacból származó változat erre kevéssé hajlamos, viszont mellékhatásokat okozhat, írja a PharmaOnline.

Fotó: archív
Fotó: archív

A Purdue kutatói aminosav-reziduumok foszforilálásával a peptidhormon prodrug formáját készítették el, ami sokkal hatásosabbá és biztonságosabbá teheti az oszteoporózis kezelését. Az új gyógyszerformulázási eljárás jelentősége azonban túlmutat az oszteoporózis terápiáján, mivel számos ígéretes peptid alapú gyógyszer hajlamos a fibrillumképzésre, ez az új technológia pedig lehetőséget ad arra, hogy az ilyen típusú hatóanyagok reverzibilis módon stabilizálhatók legyenek, közli a kutatás eredményeit a Cell.

(forrás: PharmaOnline )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Pécs-Bécs újabb, fontos eredményt ért el a koronavírus elleni gyógyszerek fejlesztésében! Megkezdődtek a klinikai vizsgálatok!

Hazánkban jelenleg ötféle COVID-vakcinával zajlik a lakosság oltása, közülük 3 oltóanyagra (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca) összeurópai szinten az Európai Gyógyszerügynökség, kettőre (Gam-COVID-Vac [Sputnik V], Sinopharm) a magyar gyógyszerhatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adott forgalomba hozatali engedélyt.