hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Új eszköz gyógyszerrezisztens epilepsziás betegeknek

Az mjn-SERAS egy olyan digitális egészségügyi megoldás, amely segítséget nyújt az epilepsziás rohamok okozta balesetek megelőzésében.

A Neuraxpharm Group (Neuraxpharm) a központi idegrendszerre (CNS) fókuszáló vezető európai speciális gyógyszeripari vállalat és az mjn-neuro, egy orvostechnikai eszközöket tervező, gyártó és forgalmazó start-up cég a mai nappal bejelentik, hogy kereskedelmi megállapodást írnak alá az mjn-SERAS-ra, egy viselhető orvostechnikai eszközre, amely az epilepsziás roham kockázatának előrejelzését célozza.

Ezzel a megállapodással a Neuraxpharm növeli az epilepsziás betegek számára nyújtott végponttól végpontig terjedő megoldásainak számát és belép a tablettán túli megoldások piacára. Ez jelentős lépés a vállalat számára a digitális egészségügyi és viselhető orvostechnikai eszközök piacára való belépés útján. A betegek részéről növekszik az igény a különféle, kielégítetlen szükségleteikre való megoldásokra, valamint arra, hogy az egészségügyi rendszerek egyszerűsítsék a piacra lépési folyamatokat annak érdekében, hogy ezek a megoldások mindenki számára elérhetővé váljanak. A digitális egészségügy kritikusan fontos összetevője a beteggondozásnak a CNS területen, amely jelentős potenciállal rendelkezik.

Az mjn-neuróval kötött megállapodás az összes EU tagországot lefedi csakúgy, mint az Egyesült Királyságot, Norvégiát, Izlandot, Liechtensteint és Svájcot. 2020 óta az mjn-SERAS a projekt fejlesztése során forrásokat kapott az Európai Egészségügyi Technológiai Intézettől (EIT Health), amely az Európai Unió szervezete, a Bridghead és a Start-up Amplifier programoknak köszönhetően. 2018-ban a projektet az EU Horizon 2020 program alapja támogatta, amelyet az Európai Bizottság kezdeményezett, és amelyben részt vesz egy vállalati konzorcium, valamint egészségügyi szakemberek is.

Fotó: Neuraxpharm
Fotó: Neuraxpharm

A megállapodás az mjn-SERAS kereskedelmi forgalomba hozataláról fontos lépése a stratégiánknak, hogy végponttól végpontig terjedő megoldásokat kínáljunk az epilepsziás betegek számára. Óriási, megválaszolatlan orvosi igény van új és innovatív megoldásokra, hogy az epilepsziában szenvedő betegeket segíthessük. A digitális egészségügyi piacra való belépéssel a Neuraxpharm további támogatást tud nyújtani, és élni ezzel a kiaknázatlan lehetőséggel. Folytatni fogjuk a kínálatunk bővítését, hogy új, digitális egészségügyi megoldásokat nyújthassunk az epilepsziában és más CNS rendellenességben szenvedő betegeknek szerte a világon – mondta Jörg-Thomas Dierks, a Neuraxpharm CEO-ja.

Az mjn-neuro fejlődésének egy nagyon fontos pontjánál vagyunk. A Neuraxpharm-mal aláírt megállapodás jelentős mérföldköve a stratégiánknak, valamint a nagy potenciállal rendelkező epilepszia piac növelésének. A Neuraxpharm-mal sok közös van bennünk: mindketten elkötelezettek vagyunk az innováció és a digitális egészségügy felé, amely az epilepsziás emberek életminősége fejlesztésének módja. Ezért biztosak vagyunk benne, hogy közösen képesek leszünk új, izgalmas célokat elérni a következő években – tette hozzá David Blánquez, az mjn-neuro CEO-ja és társalapítója.

Az mjn-SERAS egy olyan digitális egészségügyi megoldás, amely magasszintű segítséget nyújt az epilepsziás rohamok okozta balesetek megelőzésében a gyógyszerrezisztens pácienseknél. Az orvostechnikai eszköz egy non-invazív érzékelőből áll, amely rögzíti az agy elektromos aktivitását valós időben, és köszönhetően a mesterséges intelligenciájú algoritmusoknak, figyelmeztet, amikor az epilepsziás roham kockázata magas. Az eszköz 2020-ban a BSI Group-tól, a nagy presztízsű nemzetközi minősítő testülettől megkapta a CE jelzést Európára. A klinikai vizsgálatok eredményei 2023 második félévére várhatóak. Ez lesz az első viselhető eszköz, amely előre jelzi a rohamokat, időt hagyva a biztonságos helyre való eljutásra és segítve a balesetek és sérülések megelőzését.

Az epilepszia agyi rendellenesség, amelyet rendellenes elektromos aktivitás jellemez, mely kiszámíthatatlan rohamokat vagy szokatlan viselkedést és érzékelést, néha eszméletvesztést okoz. Az ilyen rohamok naponta számos alkalommal előfordulhatnak, és baleseteket és sérüléseket okozhatnak. A fizikai hatásokon túl az állapot kiszámíthatatlansága is negatívan hat a mentális egészségre. A szorongás, stressz és depresszió bizonyíthatóan jellemző azoknál, akiket az epilepszia érint. A rendellenesség negatívan hat a betegek életminőségére és szociális beilleszkedésére, és még manapság is gyakran megbélyegzik őket. Az epilepszia az egyik leggyakoribb krónikus betegség napjainkban, amely több mint 50 millió embert érint valamennyi korcsoportban[1].

[1] WHO Report

(forrás: Neuraxpharm)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés