hirdetés
2024. április. 24., szerda - György.
hirdetés

Transzfúzió helyett

A Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság (MAITT) és az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) új, nemzetközileg már kipróbált módszer bevezetésén dolgozik, melynek neve „patient blood management”, írja a hirado.hu.

A transzfúzió megelőzésének betegbiztonsági okai vannak, valamint egy adott pillanatban nem biztos, hogy elegendő vér áll rendelkezésre – hangsúlyozta a hirado.hu szerint Gál János, a Magyar Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Társaság (MAITT) elnöke a Kossuth Rádió Napközben című műsorában.

Műtét után a szövődmények kialakulása magasabb, sőt, a halálozási arány is azoknál, akik vért kaptak, és ha lehet, ezt el kell kerülni – mondta.

Nem arról van szó, hogy műtét előtt egy betegnek leveszik a vérét, majd visszaadják – hívta fel a figyelmet. Komplex módszerről van szó, eljárások összességéről, amelynek célja a beteg saját vérének megóvása – összegezte Gál.

A „patient blood management” összefoglaló név, amely eljárások, protokollok összességét jelenti: operáció előtti előkészítésből, operáció közbeni és posztoperatív szakból áll – magyarázta, majd kifejtette: beavatkozás előtt a beteget operációra kész állapotba kell hozni. Kiszűrik, hogy vérszegény-e, hajlamos-e vérzékenységre vagy más szövődményekre – a lehető legjobb állapotba kell hozni a beteget a műtétre.

A műtét során arra kell törekedni, hogy a beteg minél kevesebbet vérezzen, és ne kelljen vért adni neki. A posztoperatív időszakban monitorozással, nyomon követéssel, különböző szerek alkalmazásával folytatják a vérvesztés megelőzését – mondta.

Arra a felvetésre, hogy váratlan balesetek során mennyire lehet optimális a módszer, a szakértő elmondta: nem ideális egy hirtelen bekövetkező baleset, ilyenkor értelemszerűen vért kell adni, hogy megmentsék az áldozatot.

(forrás: hirado.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés