hirdetés
2024. április. 23., kedd - Béla.
hirdetés

Telt ház van a gyermekpszichiátrián

A tavalyi rekordmértékű, 40 százalékos esetszám-növekedés után idén további 8 százalékos emelkedésre számítanak a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórházban, írja az Index.

Tovább emelkedett hazánkban a pszichiátriai kezelést igénylő gyerekek száma, idén mintegy 8 százalékkal lehet több az ellátandó eset, mint tavaly – jelentette ki az Index megkeresésére Szolnoki Nikolett, a Vadaskert Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Kórház gyermekpszichiáter szakorvosa. Az intézmény tavaly ősszel is megkongatta a vészharangot, 2021-ben az esetszám ugyanis 40 százalékkal emelkedett, de az eddigi tapasztalatok azt mutatják, hogy idén még ennél is több gyermeknek van szüksége segítségre.

Az ellátásra jelentkezők nem egyenletesen oszlanak el az évben, gyermekpszichiátriai szempontból ugyanis vannak könnyebb és nehezebb hónapok. A nehezebb hónapok alatt egyértelműen az őszi időszakot kell érteni, közvetlenül az oktatási intézményekbe való visszatérés után mindig megugrik az ellátásra jelentkezők száma.

Ezekben a hetekben jellemzően magatartászavarokkal, fegyelmezési gondokkal és tanulási nehézségekkel találkozunk. Szintén gyakori, hogy a gyermek nem hajlandó iskolába menni, rendszeresen fejfájásra, hányingerre panaszkodik. Fontos látni, hogy a tünetek egy része tudattalanul alakul ki, vagyis az érintettek nem szimulálnak, hanem a belső szorongásuk eljut odáig, hogy az testi tünet formájában is megjelenik – mondta a szakember, aki kiemelte, hogy tinédzserek különösen sokat szoronganak, hiszen folyamatosan változik a testük, az énképük, a külvilágból érkező visszajelzésekre pedig rendkívül érzékenyek. Ennek következtében nehezen szabályozzák az indulataikat, belső feszültségüket pedig sok esetben önsértéssel vezetik le.

Szolnoki Nikolett szerint e mellett a gazdasági válság, a szegénység, a háború és a kiszámíthatatlanság sok gyermeket megvisel, és „még a koronavírus-járvány is érezteti a hatását. Azok a gyerekek, akiket megviselt a bezártság, máig negatív életeseményként gondolnak vissza rá, míg a másik csoport, akik imádtak otthon lenni, még most sem békéltek meg azzal, hogy az iskolába vissza kellett térni” – részletezte a gyermekpszichiáter.

A teljes információt ITT olvashatja

(forrás: Index)
Olvasói vélemény: 10,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés