hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.
hirdetés

Segítsen az orvos az utcán haldoklónak?

Több körülmény is befolyásolja azt, hogy egy orvos köteles-e segítséget nyújtani, mondta az InfoRádiónak a Magyar Orvosi Kamara Etikai Bizottságának alelnöke.

Békefi Dezső azt mondta: felszínes benyomások alapján könnyű ítélkezni. A tapasztalatok szerint azonban sokkal bonyolultabb megítélni egy-egy ilyen helyzetet.

Arra a kérdésre, hogy nem jogos és alapvető elvárás-e egy orvostól az, hogy segít, ha bajba jutott, láthatóan az életéért küzdő embert lát, úgy fogalmazott: általánosságban a lehetőségekhez képest segíteni kell, de hogy a lehetőségek milyenek voltak, azt sokszor nehéz rekonstruálni.

„Ha hozzám például most a lakásomba becsönget valaki, meg kell ítélnem, hogy fenn áll-e a sürgős szükség. Ha nem, akkor tanácsot kell adnom, hogy az adott problémára hol kap segítséget. Az is szerepet játszik, hogy éppen mit csinál az orvos. Ha például a rendelőben egy másik beteggel foglalkozik, akkor nem könnyű eldönteni, hogy ott kell hagynia ilyenkor a félig megvizsgált beteget, és rohanjon valahova, vagy azt mondja, hogy ha már hívták a mentőket, akkor marad és befejezi a vizsgálatot. Ilyen dolgok nehezítik a döntést”, részletezte Békefi Dezső.

A MOK Etikai Bizottságának alelnöke azt mondta, az orvosnak azt is mérlegelnie kell, hogy megfelelő-e a felkészültség, és rendelkezik-e eszközökkel ahhoz, hogy segítsen.

A kérdést a bizottság alelnökének azután tette fel az InfoRádió, hogy a Bors megírta, egy orvosi rendelő mellett halt meg egy idős férfi, aki az utcán lett rosszul. Az eset még december elején történt.

(forrás: InfoRádió, Bors)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés