hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

Réz gyöngyök fogamzásgátlásra

Dr. Ilan Baram nőgyógyász szakorvos, fogamzásgátlás specialista célja az volt, hogy hormonmentes és humánus fogamzásgátló alternatívát fejlesszen ki, amit bármilyen életkorú hölgy biztonságosan használhat.

Komoly problémát jelent a szexuálisan aktív nők számára a megfelelő fogamzásgátló módszer kiválasztása. Egy 2015-ben készült kutatás szerint a Magyarországon elő nők 26%-a jellemzően óvszerrel védekezik a nem kívánt terhesség ellen, 22%-uk fogamzásgátló tablettát alkalmaz, a megszakításos közösülést választók aránya is igen magas, 20%-os eredményt mutat. A felmérés szerint hüvelygyűrűt és spirált csupán a megkérdezettek 4%-a használ.

Az ismert fogamzásgátló módszerek mindegyikének van valamilyen hátránya a már ismert mellékhatásokon felül. Dr. Ilan Baram nőgyógyász szakorvos, fogamzásgátlás specialista célja az volt, hogy egy hormonmentes és humánus fogamzásgátló alternatívát fejlesszen ki, amit bármilyen életkorú hölgy biztonságosan tud használni. Orvos csapatával modern méhen belüli eszköz után kutatva fejlesztett ki egy teljesen új formájú IUD-t (Intra Uterine Ball = méhen belüli gömb). Ez az eszköz a réz mellett nitinolból áll, amely emlékezik a kiinduló formájára. Ezt a tulajdonságát más területeken régóta alkalmazzák, például implantátumok és stentek esetében.

A felhelyezést egy 3,2 milliméter átmérőjű műanyag cső segítségével végzik, ugyanúgy. mint a spirál esetében. A rézgyöngy gömb alakban helyezkedik el a méh üregében, nincsenek éles végei vagy szögletei, mint a hagyományos T alakú spiráloknak. Átmérője 12 milliméter, ami nagyjából a fele/kétharmada a hagyományos méhen belüli eszközök méretének. A felhelyezéstől kb. 5 évig használható, mivel nagyon kis mennyiségben ad le rezet a méh üregében. Ezek a felszabaduló rézionok csökkentik a hímivarsejtek mozgékonyságát a méh üregében, ezáltal valószínűtlenné téve a megtermékenyülést.

A hormonmentes védekezéssel elkerülhetőek az olyan mellékhatások, mint a hízás, hangulatingadozás, csökkenő libidó.

A Rézgyöngy fogamzásgátló eszköz 6 fő kedvező tulajdonsága:

  •         hormonmentes védekezés
  •         5 évig hatékony
  •         felhelyezés után azonnal működik
  •         hatékonysága megegyezik a tablettáéval
  •          jól tolerálható
  •          a termékenység az eltávolítás után azonnal helyreáll

A termék 8 év klinikai vizsgálatot követően hozták forgalomba. Először Izraelben, majd Ausztriában, Svájcban és Németországban. Magyarországon 2017 nyarán került forgalomba, és egyre több nőgyógyászati rendelőben elérhető.

Az eszköz felhelyezését vállaló orvosok listáját a https://rezgyongy.hu/ oldalon találja.

 

(forrás: VM Sajtóiroda)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés