hirdetés
2022. november. 29., kedd - Taksony.
hirdetés

Rendkívül agresszív szúnyog jelent meg Magyarországon

Magyarországon is megjelentek az emberre és állatra is veszélyes lepkeszúnyogok. Az m1 Híradója szerint az alig 2 milliméteres vérszívók átférnek a szúnyoghálón és többféle veszélyes betegséget terjesztenek.

Allergiás tüneteket váltott ki egy hároméves kisfiúnál tavaly egy szúnyogcsípés. Sokáig azt sem tudták, mitől dagadt fel a gyerek keze. Édesanyja elmondta: kórházba is vitték a kisfiút, számos kezelést kipróbáltak, de semmi sem segített. Később kiderült, hogy egy szúnyog csípte meg.

Ilyen, és ehhez hasonló tünetekkel egyre többen fordulnak orvoshoz Magyarországon. Ezeket az allergiás reakciókat az eddig is ismert szúnyog okozza. Néhány hónapja azonban megjelent egy sokkal veszélyesebb fajta, a lepkeszúnyog is.

A mindössze 2 milliméteres szúnyog csípése a kutyákra és az emberekre ártalmas lehet. Hangtalan, nesztelen, az ember gyakorlatilag nem érzékeli a csípésüket. Egy eddig nálunk kevésbé ismert betegséget, Leishmaniat okozhat, ami először lázzal és hasmenéssel jár, később azonban fekélyek keletkeznek a bőrön és a belső szervek is károsodhatnak. A kezelés évekig tarthat. A legveszélyeztetettebb korosztály a 6 éves kor alatti – mondta az m1 híradójának Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke.

A lepkeszúnyog ellen azért nehéz védekezni, mert kicsi mérete miatt a szúnyoghálón is átrepül. A szakemberek ezért a megelőzést ajánlják, a hagyományos riasztók hatékonyak. Lepkeszúnyog csípését egyébként egyelőre csak kutyákon észlelték Magyarországon, Baranya és Somogy megyében.

(forrás: Híradó Online)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Dr. Kovács Attila Géniusz fődíjas reumatológus főorvos alighanem a legsikeresebb kvízjátékos. Rangos Katalin beszélgetett vele.