hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Régi és új rákgyógyszerek új kombinációkban

A prosztatarák, az emlőrák, a bőrrák kezelésében bekövetkezett változásokra is rávilágít a Rákgyógyítás Magazin legújabb lapszáma, amely példaadó betegek másoknak is reményt nyújtó eseteiről is beszámol. Az ingyenes országos lap az onkológiákon és a betegszervezeteknél érhető el vagy postán rendelhető meg.

Tizenöt online előadásban foglalták össze a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT) által felkért szakorvosok hazai kollégáik számára az idei – szintén virtuálisan megtartott – világkongresszus, az Amerikai Klinikai Onkológiai Társaság (ASCO) konferenciáján bemutatott legújabb kutatási eredményeket. Az előadók a Rákgyógyítás Magazin 2020. nyári, majd őszi lapszámában a betegek számára is közérthető módon elmagyarázzák a legfontosabb újdonságokat. A mostani cikkekből kiderül például, hogy milyen előrelépés várható a már meglévő rákgyógyszerek újabb kombinációkban való alkalmazásától, hogyan javultak az áttétes emlőrákos, melanoma bőrdaganatos vagy prosztatarákos betegek életkilátásai.

Külön cikkben foglalkoznak azzal, hogy nem elég a terápiák hatásosságát vizsgálni, fontos szempont az is, hogy a betegeknek milyen rövid és hosszabb távú mellékhatásokkal kell megküzdeniük. Kiemelt figyelmet kell fordítani a betegek panaszainak csökkentésére, testi és érzelmi jóllétére is, mivel ezek döntik el, hogy valaki végig tudja-e csinálni a kezeléseket és elérhető-e a megcélzott daganatellenes hatás.

Kilátástalan helyzetből lett az onkológiai osztály büszkesége az az áttétes emlőrákos fiatalasszony, akit kerekesszékben, súlyos fájdalmakkal, önmagát már ellátni képtelen állapotban kezdtek kezelni, a riport idején pedig már arról számolt be, hogy rendszeresen túrázik és egy éve nem volt szüksége fájdalomcsillapítóra. Ugyancsak erőt adhatnak azoknak a nőknek a történetei, akik karakán módon vették fel a harcot betegségükkel. Van közöttük, aki végleg túl lehet az emlőrákon, más jelenleg is kezelésekre jár, viszont közös bennük, hogy nem engedik eluralkodni magukon a betegségtudatot.

A Daganatos Betegek Gyógyításáért és Rehabilitációjáért Alapítvány által 2008 óta kiadott Rákgyógyítás Magazin 15 ezer példányban országszerte eljut az onkológiai centrumokba és a betegszervezetekhez. Felbélyegzett, közepes méterű postakész válaszboríték küldésével a lap a szerkesztőség 6726 Szeged, Izabella u. 8. címén ingyenesen megrendelhető. A lap tudományos partnere a Magyar Klinikai Onkológiai Társaság (MKOT), felelős kiadója prof. dr. Bodoky György onkológus főorvos, főszerkesztője B. Papp László egészségügyi szakújságíró. A negyedévenként megjelenő újság lapszámainak jegyzéke elérhető a Rákgyógyítás.hu oldalon, továbbá a Facebook.com/rakgyogyitas címen is követhetők a betegtájékoztató információk.

(forrás: Rákgyógyítás)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés