hirdetés
2023. február. 02., csütörtök - Karolina, Aida.
hirdetés

Post-Covid: több tüdő CT-vizsgálat várható

A post-Covid betegek tüdőelváltozásainak utánkövetése miatt a jövőben növekedni fog a low-dose mellkas CT-vizsgálatok száma.

Ma már rendelkezésünkre áll olyan egészségügyi ajánlás, amelyben meghatározták, hogy egy tüdőérintett, volt Covid-beteg légzőszerveit milyen időközönként kell ellenőrizni a jövőben. Mivel az őszi és tavaszi hullámban több ezer ember került kórházba COVID alapú légúti problémákkal, emiatt az elkövetkező hónapokban várhatóan több low dose tüdő CT-vizsgálatot végzünk majd, hiszen meghatározott időközönként javasolt ellenőrizni a COVID-ból kigyógyult páciensek tüdejének állapotát – fejtette ki dr. Volford Gábor, az Affidea Magyarország radiológus szakorvosa.

A CT alapvető szerepet tölt be a Covid-gyógyításban

A kórházi ellátásra szoruló Covid-betegek vizsgálatai közé tartozik a tüdő CT, amely megmutatja, hogy az adott páciens a fertőzés mely szakaszában tart, illetve a vírus milyen mértékben károsította a tüdejét. Az Affidea Péterfy Sándor Utcai Kórház és Baleseti Központban például a beérkező Covid-gyanús, illetve a már igazolt koronavírusos betegek tüdejéről a legtöbb esetben készült CT-felvétel. A gyanús betegeknél ezt az eljárást az indokolta, hogy a PCR tesztek eredményeire akár több napot is várni kellett, így a CT-felvétel sokkal hamarabb biztosított információt a diagnózishoz és a terápiához. A legtöbb panaszos Covid-19 betegnél döntő többségben pozitív lett a CT-vizsgálat is.

Ezt kell tudni a volt koronavírus betegek tüdő-CT felvételeiről

A betegség előrehaladtával időben változik a CT-kép is: a fertőzés első néhány, jellemzően teljesen negatív a vizsgálat eredménye, majd megjelenik a Covid-ra különösen jellemző tejüveghomály a CT-felvételeken. Ez az elváltozás a tüdőnek a perifériális, széli részein a legjellemzőbb, majd a betegség súlyosbodásával más helyre is átterjed. A gyulladás és a betegség előrehaladtával a gyulladás miatt egy összetettebb radiológiai kép („crazy paving”) figyelhető meg, amit leginkább egy rosszul lerakott kockakő rajzolathoz lehetne talán hasonlítani. Ez később a gyógyulás folyamán heges kötegeket alakít ki a tüdőben, amelyeknek képe idővel javulhat. A tüdő állapotát a Covid-betegek esetében szükség esetén időközönként rendszeresen ellenőrzik CT-vel.

Fontos, hogy ne tegyék ki felesleges sugárterhelésnek a volt Covid-betegeket

A post-Covid betegek tüdejének utánkövetésénél a legoptimálisabb választás a low dose mellkasi CT vizsgálat, amellyel a lehető legkisebb sugárterhelésnek teszik ki a szervezetet, ami megegyezik például egy tengerentúli repülőút sugárterhelésével. Az Affidea Magyarország diagnosztikai központjai hazánkban egyedülálló módon az Európai Radiológus Társaság Eurosafe Imaging programjának ötcsillagos minősítésével rendelkezik a CT vizsgálatok sugárdózis tudatos végzésében. A vállalat 2013 óta alkalmazza és fejleszti azt a protokollt, amellyel 25-60%-kal csökkentette a CT-vizsgálatok sugárterhelését. Ez a csökkentés időigényes és bonyolult feladat, hiszen két nagyon fontos dolgot kell párhuzamosan szem előtt tartani: el kell kerülni, hogy a betegeket indokolatlan és túlzott sugárterhelésnek tegyék ki, ugyanakkor olyan képminőséget kell biztosítani, amely diagnosztikai célra tökéletesen alkalmas.

Post-Covid szövődmények gyógyítása a jövő feladata

A kórházban kezelt betegek általában iránymutatást kapnak arról, hogy milyen időközönként kell kontrollra járniuk.

Ajánlott post-Covid kivizsgáláson részt venni azoknak is, akik bizonyítottan átestek a fertőzésen, de nem kezelték őket kórházban, és a gyógyulás után pár héttel, hónappal még mindig különböző panaszoktól szenvednek. Ez a fertőzés ugyanis számtalan szövődményt alakíthat ki – hívta fel a figyelmet Volford Gábor. Ma már többféle post-Covid szűrés is elérhető, amelyek elsősorban kardiológiai kivizsgálásokat, a tüdő állapotának felméréséhez low dose mellkas CT-t, és általános laborvizsgálatot tartalmaznak.

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

A légzés automatikus működés, egyesek szerint mégis érdemes nagyobb tudatossággal végezni ezt is.