hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

Növényi olajat enned jó lesz

Bár a korábbi állatkísérletek felvetették, hogy a linolsavban gazdag étrend elősegítheti a gyulladások kialakulását, egy most közzétett kutatás szerint az emberek szervezete másként reagál, mint az állatoké. A növényi olajok fogyasztása tehát továbbra sem jelent kockázatot.

Egy átlag amerikai naponta körülbelül három vagy még annál is több evőkanálnyi növényi olajat fogyaszt. A növényi olajok (pl. szója, kukorica, repce) jelentős energia- és linolsav- (LS) forrást jelentenek, mely utóbbi az esszenciális tápanyagok közé tartozik. Az 1970-es évek óta tudjuk, hogy a LS hozzájárul a vér koleszterinszintjének csökkentéséhez, és évtizedek óta ismert tény az is, hogy a LS-fogyasztás csökkenti a szívbetegségek kialakulásának esélyét. Voltak azonban kétkedő hangok is, melyek szerint a jóból is megárt a sok. A Missouri Egyetem és az Illinois Egyetem most nyilvánosságra hozott vizsgálata azonban ellentmondani látszik a félelmeknek.

„Az étrendi linolsav hatása a gyulladásos markerekre egészséges személyeknél: véletlen besorolásos, kontrollos vizsgálatok szisztematikus áttekintése” című közleményükben a szerzők azt írják, hogy nincs összefüggés a növényiolaj-fogyasztás és a keringő gyulladásos markerek szintje között (mely utóbbit gyakran összefüggésbe hozzák bizonyos kórállapotokkal, például a szívbetegségekkel, ízületi gyulladásokkal, asztmával és rosszindulatú daganatokkal). A korábbi állatkísérletek arra utaltak, hogy a LS-gazdag étrend elősegítheti a gyulladások kialakulását, ám a Missouri Egyetem Kevin Fritsche által vezetett munkacsoportja azt állítja, hogy az ember szervezete másként reagál, mint az állatoké.

„A táplálkozás és az egészségi állapot területén nem vonhatunk párhuzamot az állatok és az emberek között – figyelmeztet a vizsgálat vezetője. – Nem azt mondjuk, hogy most aztán mindent bele és nyakló nélkül fogyasszunk növényi olajat. Adataink ugyanakkor arra utalnak, hogy a szív egészsége szempontjából megfelelő lehet, ha állati zsiradékok helyett szója-, repce-, kukorica vagy napraforgóolajat használunk a főzéshez.”

A linolsav egy ómega-6-zsírsav, a legtöbb növényi olaj fő összetevője. Ez a zsírsav az esszenciális tápanyagok közé tartozik, mely a legtöbb növényi olajféleség több mint 50 százalékát alkotja.

Fritsche az Illinois Egyetem kutatójával, Guy Johnsonnal együtt az egyik legalaposabb vizsgálatot végezte annak tisztázására, hogy a LS hozzájárul-e a gyulladások kialakulásához embereknél. Nagy számú klinikai vizsgálatot gyűjtöttek össze és elemeztek a témában, és ez alapján bizonyítottnak látják, hogy a LS-fogyasztás egészséges embereknél nem indukál gyulladást. „A korábbi kutatások némelyike felvetette, hogy a bizonyos zsiradékok fogyasztása kapcsán – a szervezet immunválaszaként – gyulladás léphet fel. Azt is tudjuk, hogy ez a gyulladás, mely a szervezet bármely pontján kialakulhat, krónikus betegségeket idézhet elő vagy elősegítheti azok létrejöttét. Tisztában vagyunk azzal, hogy az állati zsiradékok gyulladáskeltő hatásúak, mostani vizsgálatunk azonban kizárta a növényi olajok hasonló kóroki szerepét” – mondja Fritsche.

A Fritsche és Johnson által áttekintett 15 klinikai vizsgálat összesen körülbelül 500 felnőtt résztvevőt ölelt fel, akik különféle zsiradékokat, köztük növényi olajokat fogyasztottak. A szerzők nem találtak bizonyítékot arra, hogy a LS-fogyasztás bármilyen összefüggést mutatna a gyulladásos folyamatokkal. Megállapításaik megerősítik azokat a korábbi szakmai irányelveket, melyek a főzéshez a növényi olajok használatát javasolják és napi 2−4 evőkanál növényi olaj fogyasztását tartják szükségesnek a szív egészsége szempontjából elegendő LS beviteléhez.

„A fogyasztókat szakadatlan bombázzák különböző figyelmeztetésekkel, hogy melyik élelmiszert kell elkerülniük – mondja a vizsgálat vezetője. – Bár az érvényben lévő táplálkozási irányelvek összességében a zsírbevitel csökkentését javasolják, reméljük, hogy az emberek elfogadják, hogy növényi olajat használjanak az ételek sütéséhez-főzéséhez.”

A vizsgálat eredményeit a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics című lapban hozták nyilvánosságra.

dr. simonfalvi ildikó
a szerző cikkei

(forrás: Missouri University)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés