hirdetés
2021. április. 12., hétfő - Gyula.

Minden egy helyen a sclerosis multiplex-ről

A sclerosis multiplex kezelésére vonatkozó új európai irányelvekről éppúgy beszámoló olvasható, mint a betegeket érintő szexuális problémákról és azok lehetséges orvoslásáról.

hirdetés

Szabadon letölthetővé váltak a Multiplex Magazin, a gyógyíthatatlan idegrendszeri betegséggel élő SM betegekről, de nem csak SM betegeknek szóló újság korábbi lapszámai.

Amint a lap beszámol róla, a szakemberek egyetértésre jutottak abban, hogy a kezelést általában a hatásosságukban és rizikójukban egyaránt szelídebb terápiákkal kell kezdeni, akkor javasolt váltani az erősebb hatású, egyúttal kockázatosabb terápiák felé, ha a korábbi gyógyszerekkel nem sikerül megfékezni a betegség aktivitását. Ettől ugyanakkor el lehet térni, ha az agyat és a gerincvelő szigetelését biztosító myelinhüvelyt megtámadó, idehaza mintegy 8 ezer embert érintő betegség már kezdetektől agresszívabb formában jelentkezik.

„A fiatalkorban jelentkező betegséggel összefüggő szexuális gondokat okozhatja az SM miatti idegkárosodás éppúgy, mint a mozgáskorlátozottság, gyógyszer mellékhatása vagy érzelmi-pszichológiai nehézségek. Nincs mit szégyellni, nem szabad a kezelőorvos előtt sem tabuként kezelni a témát, hiszen az életminőséget nemcsak az SM olyan tünetei ronthatják, mint a zsibbadás, a kézremegés, a nehezített járás vagy a fájdalmak, hanem a szexuális gondok is” – olvasható a lapban. Az újságban beszámolnak az SM betegek helyi szervezeteinek aktivitásairól is, valamint számos fotó látható a 2019-ben lebonyolított Országos SM Fotópályázat képeiből. A magazin lapszámai a Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány weboldaláról, a www.msmba.hu/multiplex-magazin címről tölthetők le.

Az oldalon érzékletes kisfilmeket is közzétettek, amelyek bemutatják az SM betegek törekvéseit, aktivitásait. A videóknak is létrehozott egy aloldalt a civil szervezet, ez a www.msmba.hu/kisfilmek címen található meg, ahol a rehabilitációt szolgáló tornavideók is elérhetők.

 

(forrás: Magyar Sclerosis Multiplexes Betegekért Alapítvány)
hirdetés

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

A rovat támogatója