hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Kemenesi: Nem kizárt, hogy már a nyáron felfut a koronavírus-járvány

Kemenesi Gábor Junior Prima-díjas magyar biológus, víruskutatót, a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karának adjunktusát, a Szentágothai János Kutatóközpont Virológiai Laboratóriumának munkatársát a WMN kérdezte.

A június 15-i adatok szerint a beoltottak száma 6 410 946, közülük 6 197 968 a második, 3 881 399 a harmadik, 302 559 már a negyedik oltását is felvette. Úgy tűnik, mintha a negyedik oltást még azok sem adatták volna be maguknak, akik a harmadikat viszont felvették. Ez ön szerint tulajdonítható annak, hogy még nem telt el elég idő, vagy az emberek egész egyszerűen úgy értékelik, hogy lecsengett a vírus, ezért szükségtelen egy negyedik vakcina?

Egy járványügyi kérdést sosem jó az emberek értékelésre bízni, ugyanúgy, mint egy felhőkarcoló vagy alagút építését sem, ezek szakmai kérdések. Ehhez nyilvánvalóan kell egy komoly és transzparens kommunikációs híd is, ami megfelelően tájékoztat és bizalmat épít. Jelen állás szerint Magyarország kifejezetten rosszul áll, rendkívül fontos lenne a harmadik dózis széles körű felvétele, és a megfelelő kommunikáció. Mi, virológusok a mostani időszakot omikronkorszaknak hívjuk, és szerencsére mára már sziklaszilárd tudományos adatok mutatják: az omikronkorszakban a megfelelő immunitást a három dózis jelenti. Erre mielőbb szükség lenne széleskörűen felhívni a lakosság figyelmét, pláne mert nyakunkon a Dél-Afrikából indult, BA.4/BA.5 variánsok által indított hullám. Tehát nagyon fontos a harmadik dózis felvétele, minden korosztály számára, erre nemrég az ECDC is felhívta a figyelmet.

Hatvan-hatvanöt százalékosnak tekinthető az átoltottságunk, ez jó aránynak számít nemzetközi szinten?

Nem számít jó aránynak, az az előny, amit a pandémia elején magunkénak tudtunk, már kifolyt a kezünk közül. Jelenleg a magyar lakosság igen sebezhető egy újabb hullám tekintetében, fontos lenne az alap oltási sort – ne feledjük ez most három oltást jelent – minél magasabbra tornázni még a következő hullám előtt. Ennél pedig még fontosabb az idős korosztály és a kockázati csoportok célzott és folyamatos magas védelmi szintjének fenntartása, amíg a pandémiás vihar elül. 

Mindenkit az érdekel, hogy lesz-e hatodik hullám, ha igen, milyen intenzitású lesz. Ön szerint mi várható és mikor?

Megjósolhatatlan a felfutás mértéke és jellege a most ébredező BA.4/BA.5 variáns által indított hullámban. Nem kizárt, hogy már a nyáron nálunk is felfutást okozhat. Megszokhattuk már, hogy egy-egy új variánsnál először a kezdeti tapasztalatok és a sorra érkező tudományos indikációk alapján tudunk egy várható lefutást becsülni. Ez igen nehéz, de az biztos, hogy a legfőbb fegyverünk a halálozás és kórházi kezelések mérséklésére a három oltás széles körű felvétele és a kockázati csoportok védelme – erre nagyon kell figyelni.

A teljes beszélgetést a WMN közli.

(forrás: WMN Magazin)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés