hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.
hirdetés

A gyógyszer-étel interakciók

A gyógyszerek túlnyomó többségét per os alkalmazzák, azaz a hatóanyag felszívódása a gyomor- és béltraktus nyálkahártyáin keresztül történik, éppen úgy, ahogy ez az élelmiszerek összetevői esetében is zajlik. Amennyiben gyógyszerek és ételek keresztezik egymás útját a szervezetben, farmakodinámiás és farmakokinetikai kölcsönhatások egyaránt felléphetnek. A PharmaOnline cikke.

A hatóanyagok plazmaszintjének változásával nem járó, ugyanakkor a hatás fokozódásával vagy mérséklődésével leírható farmakodinámiás interakciók nem túl gyakoriak (1).

Klasszikus példaként a K-vitaminban dús zöldségfélék (pl. spenót, brokkoli, káposzta, karfiol) K-vitamin-antagonista típusú véralvadásgátlókkal (pl. warfarin, acenokumarol) való együttes adagolása hozható fel, ami fokozott vérzéshajlamban nyilvánulhat meg. Az érintett betegeknek ügyelni kell arra, hogy mindennap körülbelül azonos mennyiségű K-vitaminban dús ételt fogyasszanak, a táplálkozásukban ne legyenek ebben a tekintetben kiugrások vagy mélypontok. Az esetleges drasztikus diétás változtatások a gyógyszeradagolás felülvizsgálatát teszik szükségessé, közli a lap.

Modernebb táplálkozási elveket tekintve – de az előbbihez hasonló mechanizmusú interakcióként − a hazánkban is egyre népszerűbb goji bogyó véralvadásgátlókkal való együttes szedése említhető. A K-vitamin-antagonista véralvadásgátlókat szedő betegeknek a goji bogyók és készítményeik (lekvárok, préslevek, tabletták stb.) fogyasztásának a mellőzése javasolható.

Nem szabad figyelmen kívül hagyni az édesgyökér és a káliuretikus diuretikumok, illetve a vérnyomáscsökkentők együttes alkalmazását sem. Mivel az édesgyökér (Glycyrrhiza glabra) − a glicirrizintartalmára visszavezethetően – mineralokortikoid hatásokkal is rendelkezik, nagy mennyiségben való fogyasztása izomgörcsökkel, hiporeflexiával és potenciálisan szívritmuszavarokkal járó hipokalémiára hajlamosíthat. Erre tekintettel a káliumürítő diuretikumok (pl. furoszemid) mellett az édesgyökér és annak a kivonataiból készült termékek (pl. medvecukor) fogyasztásáról le kell mondania a betegnek.

Odafigyelést igényel a konvencionális, nem szelektív MAO-gátlók (pl. az antibiotikum linezolid), illetve a MAO-A irreverzibilis gátlószereit szedő betegeknél a tiraminban dús ételek fogyasztása. A fermentált, füstölt vagy hosszabb időn keresztül tárolt, tiraminban dús ételek (pl. sajtok, szalámik, füstölt hering, alkoholos italok, leveskockák, zacskós levesek) fogyasztásának a következménye sajteffektus lehet, ami nem más, mint egy erősen kifejezett, potenciálisan súlyos következményekhez (agyvérzéshez, szervkárosodásokhoz) vezető hipertóniás krízis. A szelektív MAO-B gátló hatóanyagoknál (pl. szelegilin, razagilin), illetve a MAO-A enzimet reverzibilisen gátló antidepresszáns hatású moklobemidnél a tiramintartalmú ételek következtében fellépő sajteffektussal nem kell számolni (1, 2).

Ha farmakokinetikai folyamatokba avatkozik be az étel

A gyógyszer-étel közti farmakokinetikai interakciók közül a hatóanyag felszabadulása, felszívódása, eloszlása, metabolizmusa és eliminációja tekintetében egyaránt jelentkezhetnek különbségek. A gyógyszer-étel kölcsönhatások következménye a felszívódási problémáktól a hatásvesztésen keresztül a súlyos mellékhatásokig terjedhet (1).

A hatóanyagok adott gyógyszerformából való felszabadulását a táplálék összetevői különböző módokon befolyásolhatják; így például a gyomorürülés sebességének, a gyomorsav kémhatásának változtatása révén, komplexképződés és adszorpciós kölcsönhatások eredményeként, a transzportfehérjék működésének módosításán keresztül vagy az epefolyadék elválasztásának szabályozásával. Az, hogy egy gyógyszer bevétele – a biohasznosíthatóság optimalizálása érdekében − „étkezés előtt”, „étkezés közben” vagy „étkezés után” javasolt, az az előbb említett tényezők figyelembevételével állapítják meg.

A mindennapi gyakorlatban is lényeges farmakokinetikai interakciók

Forrás: 123 rf.com
Forrás: 123 rf.com

A biszfoszfonátok (pl. klodronát), a girázgátló kemoterápiás szerek (pl. ciprofloxacin, norfloxacin) és a tetraciklinek (pl. doxiciklin) kisebb mértékű felszívódásához vezethet az említett szerek kalciumban dús élelmiszerekkel (pl. tej és tejtermékek, kalciumban dús ásványvíz, kalciummal dúsított ételek) való együttes bevétele. Az említett hatóanyagok a táplálék kalciumionjaival nehezen oldható komplexeket képeznek, így együttes alkalmazásuk esetén a terápiás hatás csökkenésével, megszűnésével lehet számolni. Az említett hatóanyagú gyógyszerek szedését a betegeknek úgy kell javasolni, hogy azok bevétele és a kalciumban dús táplálékok fogyasztása között legalább 2−3 óra különbség legyen! Az említett gyógyszereket ásványvíz és tej helyett csapvízzel javasolt bevenni (1−3)!

Az ismertebb kölcsönhatások közé tartozik a cserzőanyagot tartalmazó italok és a vaskészítmények együttes bevételének tilalma. A kávé vagy tea és a vaspótló patikaszerek együttes adagolása ugyanis olyan nehezen oldódó komplexek képződéséhez vezet, amik eredményeként a vasfelszívódás mértéke messze elmaradhat a várttól. Ha valaki a vasszupplementáció alatt sem szeretne lemondani a kávé vagy a tea élvezetéről, annak az javasolható, hogy legalább két óra eltéréssel igya a kávét/teát, illetve vegye be a vaspótló készítményt.

A fexofenadint vagy bilasztint tartalmazó allergiaellenes gyógyszerek bevételét célszerű különválasztani bizonyos gyümölcslevek, így pl. az alma-, narancs- vagy grépfrútlevek fogyasztásától. Az említett gyümölcslevek összetevői ugyanis azt a szerves aniontranszportert gátolják, ami a fexofenadin felszívódásáért felelős. Ugyanez érvényes néhány vérnyomáscsökkentő esetében is pl. az atenololnál vagy az aliszkirennél (1).

A metabolizáló enzimrendszer (CYP 450) élelmiszer-komponensek általi gátlásán vagy serkentésén alapuló interakciók több hatóanyagnál fellépnek. A gyenge CYP1A2 inhibitorként működő koffein képes az ugyanazon az enzimen metabolizálódó klozapin plazmaszintjét megemelni. A rendszeres kávéfogyasztás abbahagyása ellentétes hatást vált ki: öt kávémentes nap után a klozapin plazmaszintje akár a duplájára is megemelkedhet.

A metabolikus enzimeken keresztüli interakciók iskolapéldája a grépfrúttal kapcsolatos, aminek az összetevői (naringenin, 6,7-dihidroxo-bergamottin) a CYP3A4 enzim irreverzibilis gátlószereként ismertek. A grépfrút vagy a grépfrútlé fogyasztásának gyógyszer-metabolizmusra kifejtett hatása már a gyümölcs vagy termékeinek a fogyasztását követően két órával fellép, és napokon keresztül fennállhat. Ilyen módon a kalciumantagonista vegyületek (pl. nifedipin), a koleszterinszint-csökkentő vegyületek (pl. atorvasztatin, lovasztatin, szimvasztatin), bizonyos immunszuppresszánsok (ciklosporin, takrolimusz, everolimusz, szirolimusz), illetve a kolchicin hatásának a fokozódásához vezethet az, ha az ezeket a patikaszereket grépfrútlével veszi be a beteg, vagy grépfrútot fogyaszt a szedésük alatt (1, 2).

A grillszezonban gyakran emlegetett, a szabadtéri grillezések során felszabaduló policiklusos szénhidrogének a CYP1A2 rendszer induktoraiként ismertek. Az ugyanezen az enzimen keresztül lebomló teofillin terápiás hatására tehát a faszénen grillezett ételek fogyasztása befolyással lehet. Mindez a CYP1A2 enzimszint akár 1,9-szeresére való növekedéséhez, és a teofillin plazmaszintjének a jelentős csökkenéséhez vezethet. Egy vizsgálat alapján a faszénen grillezett ételek hét napon keresztüli fogyasztása átlagosan 22 százalékkal csökkenti a teofillin szervezetbeni féléletidejét. Azoknál a betegeknél, akik nem tudnak lemondani a faszénen grillezett ételek élvezetéről, a grillszezonban szükséges lehet a teofillindózisok ideiglenes megemelése, amit a szezon végén újra csökkenteni lehet (1).

 

Gyógyszer-étel interakciók válogatott példái (1) alapján

Étel

Hatóanyag/gyógyszer

Kölcsönhatás elkerülésének módja

Tej és tejtermékek

Fluorokinolon és tetraciklin antibiotikumok, biszfoszfonátok, vaskészítmények

Legalább 2 óra teljen el a gyógyszer és tej vagy tejtermék fogyasztása között

Goji bogyó

K-vitamin-antagonista véralvadásgátlók

A goji bogyók és goji bogyókat tartalmazó készítmények fogyasztásáról le kell mondania a betegnek

Grépfrút és belőle készült termékek

CYP3A4-enzimen metabolizálódó hatóanyagok pl. szimvasztatin

A grépfrút és a belőle készült ételek, italok fogyasztásáról le kell mondania a betegnek

Édesgyökér-kivonat és készítményei, pl. medvecukor

Vérnyomáscsökkentők, káliumürítő diuretikumok

A magas vérnyomásban szenvedő betegek kerüljék a medvecukor és édesgyökér-kivonatot tartalmazó készítményeket

K-vitaminban gazdag zöldségek, pl. spenót, brokkoli

K-vitamin-antagonista típusú véralvadásgátló gyógyszerek

Kerülni a hirtelen napi adagot érintő változtatásokat az étrendben – a K-vitaminban gazdag zöldségeket csak kiegyensúlyozott mértékben és nem túlzó mennyiségben szabad fogyasztani

Citráttartalmú italok, pl. limonádé, gyümölcslevek

Savkötő gyógyszerek (antacidok)

A gyógyszer bevétele előtt és után legalább 2 órán keresztül kerülni kell a citráttartalmú italok fogyasztását

Koffeintartalmú italok, pl. kávé, kóla, fekete tea

Teofillint tartalmazó gyógyszerek, vaskészítmények

Az említett gyógyszereket nem szabad koffeintartalmú italokkal bevenni

Sokáig tárolt, fehérjékben gazdag élelmiszerek, pl. szalámi, sajt, szójaszósz

Nem szelektív MAO-gátló vegyületek, szelektív MAO-A gátlók

Csak nagyon kevés mennyiségben fogyasztani, vagy teljesen lemondani a fogyasztásukról

 

Irodalom

1. ABDA-AMK, Sicher is(s)t sicher. Interaktionen zwischen Arzneimitteln und Lebensmitteln. Berlin: ABDA; 2014.

2. www.pharmindex-online.hu; 2018. jan. 31.

3. Pápai K, Budai M, Ludányi K, Antal I, Klebovich I. In vitro food-drug interaction study: Which milk component has a decreasing effect on the bioavailability of ciprofloxacin? J Pharm Biomed Anal 2010;52:37−42.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés