hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Génmódosított vírusokkal mentettek életet

Először használtak genetikailag módosított bakteriofágokat, vagyis baktériumokat fertőzni képes vírusokat egy szuperbaktériummal fertőzött páciens kezelésében, közli a hvg.hu.

A cisztás fibrózissal született Isabelle Carnell-Holdaway szervezetét a tuberkulózis kórokozójával egy nemzetségbe tartozó Mycobacterium abscessus fertőzte meg.Tizenhat éves korában a lány dupla tüdőátültetésen esett át, ám a baktérium továbbra is a szervezetében maradt. Később intenzív osztályra került mája rendellenes működése miatt. Az orvosok kevesebb mint 1 százalék esélyt adtak neki a túlélésre. A Pittsburghi Egyetem és a világhírű londoni Great Ormond Street Gyermekkórház kutatói azonban több mint 10 ezer bakteriofágot megvizsgálva végül megtalálták azt a hármat, amely együttesen legyőzheti a fertőzést. A három közül kettőn még genetikai módosítást is végeztek, hogy még halálosabb fegyverré tegyék a Mycobacterium abscessus ellen.

A bakteriofágok a legszélesebb körben elterjedt, legváltozatosabb szervezetek a földi bioszférában. A legtöbb fág megfertőzi a gazdaszervezetet (baktériumot), gyorsan megsokszorozódik benne, majd elpusztítja azt. A Nature Medicine című folyóiratban publikált eredmények szerint a páciens állapota javult az egyebek között intravénásan adagolt "fágkoktél" alkalmazását követően.

Az immár 17 éves Isabelle a veleszületett genetikai betegségen kívül diabétesszel, májkárosodással él együtt, valamint Epstein-Barr vírussal fertőzött, írja a lap.

(forrás: MTI/hvg.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés