2021. március. 04., csütörtök - Kázmér.
hirdetés

Fel kell készülni az Alzheimer-kór új gyógyszereinek alkalmazására

Az Európai Gyógyszergyártók és Egyesületek Szövetségének javaslata az Alzheimer-kór ellen rendelkezésre álló új terápiák alkalmazására.

Az Európai Gyógyszergyártók és Egyesületek Szövetsége egy olyan állásfoglalást tett közzé, melyben több pontos javaslatot tesz arra, hogyan készüljenek fel az egészségügyi rendszerek az Alzheimer-kór ellen hamarosan rendelkezésre álló új terápiák alkalmazására. Jelenleg a betegség 10 millió embert érint Európában, ám 2030-ra ez várhatóan 14 millióra emelkedik, a kezelés éves költségei pedig elérhetik a 250 milliárd eurót, ez a teljes magyar GDP másfélszerese. Az idei év elején csaknem 30 fázis 3 vizsgálat és 65 fázis 2 vizsgálat volt folyamatban, ám az új DMT, azaz betegségmódosító terápiák alkalmazására fel kell készülni. Egyrészt biztosítani kell a korai diagnózist, és mivel a vizsgálati szerek nagy részét infúzióval kell beadni, plusz infúziós helyeket, centrumokat kell kialakítani. Ezen felül az utánkövetési lehetőségeket, kapacitásokat is bővíteni szükséges, különben előfordulhat, hogy hiába kapnak engedélyt az új készítmények, a betegek számára nem, vagy csak lassan válnak hozzáférhetővé.

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Pécs-Bécs újabb, fontos eredményt ért el a koronavírus elleni gyógyszerek fejlesztésében! Megkezdődtek a klinikai vizsgálatok!

Hazánkban jelenleg ötféle COVID-vakcinával zajlik a lakosság oltása, közülük 3 oltóanyagra (Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca) összeurópai szinten az Európai Gyógyszerügynökség, kettőre (Gam-COVID-Vac [Sputnik V], Sinopharm) a magyar gyógyszerhatóság, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) adott forgalomba hozatali engedélyt.