hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Egyszeri HPV elleni oltás is hatásos a méhnyakrák megelőzésére

Egy nagy elemszámú amerikai vizsgálat eredményei szerint az egyszeri HPV elleni védőoltás is hatásos, sőt, bizonyos körülmények között hatásosabb a többszöri vakcinázásnál a méhnyakrák megelőzésében, írja a PharmaOnline.

A University of Texas (Galveston, Texas, USA) kutatócsoportja a Cancer (az American Cancer Society lapja) folyóiratban publikált cikkében arról számolt be, hogy egy nagy elemszámú vizsgálatuk szerint bizonyos esetekben a HPV elleni egyszeri oltás is elegendő a méhnyakrák prevenciójának céljára, közli a lap.

A cikk rövid összefoglalója (abstract) az alábbi linken érhető el: "Comparison of the long-term impact and clinical outcomes of fewer doses versus standard doses of human papillomavirus vaccine in the United States: a database study." Ana M. Rodriguez, Burak Zeybek, Micah Vaughn, Jordan Westra, Sapna Kaul, Jane R. Montealegre, Yu-Li Lin, and Yong-Fang Kuo, PhD. Cancer (2020).

Forrás: 123rf
Forrás: 123rf

A humán papillómavírus (HPV) az Egyesült Államokban a leggyakoribb szexuális úton terjedő fertőzés, ami perzisztens fertőzést okoz, és bizonyos HPV-k komoly szerepet játszanak a méhnyakrák kialakulásában.

Amerikában a CDC (Járványügyi Központ) ajánlásában az szerepel, hogy a 15 év alatti serdülők – a lányok és a fiúk is – kétszeri HPV elleni oltásban részesüljenek. A Texas Egyetem kutatói egy nagy adatbázist elemezve ennek az ajánlásnak az indokoltságát vizsgálták. Elemzésükben több mint 133 ezer (66,5 ezer beoltott és 66,5 ezer oltásban nem részesült) nő adatai szerepeltek. A 15 évesnél fiatalabb és a 20 évesnél idősebb korosztályok megbetegedési statisztikái között nem volt különbség abban a tekintetben, hogy egyszeri, kétszeri vagy háromszori oltást kapott valaki, ám a 15-19 éves korosztály adatai jelentős eltérés mutattak az egyszeri oltás javára.

A beoltatlan 15-19 év közötti nőknél 5 éven belül 2,65%-os gyakorisággal alakult ki preinvazív stádiumú méhnyakrák, míg ugyanez az arány az egyszer, kétszeri illetve háromszori oltásban részesülőknél 1,62%, 1,99% és 1,86% volt, azaz az egyszeri oltás statisztikailag jelentős mértékben jobbnak bizonyult a többinél. Ezek az adatok azt jelentik, hogy az egyszer oltás 36%-kal, a kétszeri 28%-kal, a háromszori pedig 34%-kal csökkentette a preinvazív betegség megjelenésének esélyét.

(forrás: PharmaOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés