hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Egy receptolvashatósági vizsgálat ürügyén

Önök, Tisztelt Orvos Kollégák, súlyos közegészségügyi veszélyt okoznak a csúnyán írt receptjeikkel, írja levelében Dobson Szabolcs, a Magyar Gyógyszerésztörténeti Társaság elnöke.

Tisztelt Orvos Kollégák!

 

Jelenleg zajlik egy kézzel írott vények olvashatóságát vizsgáló gyógyszertári felmérés. Ennek keretében 7 db. valódi, mostanában írott vényt küldtünk ki a Gyógyszerész facebook csoportba és a Magángyógyszerészek Országos Szövetségének levelezőlistájára.

A bemutatott ábra az ország minden sarkából, eddig 131 patikából beérkezett válaszok %-os eloszlását mutatja.

Amint látható, a gyógyszerészek kb. 78%-a a 7-ből legalább 2 vényt nem tudott elolvasni vagy olvasott rosszul, míg kb. 47%-uk legalább 3-at. Ez természetesen nem azonos a helytelen expediálásokkal, hiszen a BNO-kód, az orvos szakterülete, a kollégákkal, a beteggel és az orvossal való tanácskozás, a beteg gyógyszerelésének és a környékbeli orvosok kézírásának ismerete mind-mind segít.

Ezen felül majd csak most kezdődik a vények olvashatósági nehézségi fokának felmérése és a különféle változókkal (pl. életkor, szakmai gyakorlat) való korrelációk vizsgálata. De annyi már most elmondható, hogy még a legjobb arányú olvasás is 9,7%-ban volt kérdéses vagy hibás, a legrosszabbul olvasott vényt pedig csak 6% ismerte fel helyesen.

Külön veszélyes lehet egyébként az is, ha a gyógyszertárban teljes vélt bizonyossággal olvassák ki a rosszat anélkül, hogy kétely merülne fel. Erre is utalnak az eredmények. Teljes összesítésben az olvasások 63,8%-a (!!!) volt helyes, a fenti széles tartománnyal az egyes vények között.

Annyi máris elmondható, hogy Önök, Tisztelt Orvos Kollégák, súlyos közegészségügyi veszélyt okoznak a csúnyán írt receptjeikkel. Nagyon sok köszönhető a gyógyszerészek mindennapi csendes korrekciós és grafológiai munkájának annak érdekében, hogy nem történnek emiatt tömeges egészségkárosodások vagy akár tragédiák.

A megoldás a kézírásos receptek számának mielőbbi visszaszorítása és a maradék esetekben az olvashatóság biztosítása. Ezzel sokat tesznek a biztonságos betegellátásért és nem terhelik a gyógyszerészeket megalázó és kockázatos nyomozói és grafológiai feladattal, amelyek egyikét sem tanítják nekik az egyetemen. Mint ahogyan Önöknek sem.

Eredményeinket a statisztikai vizsgálatok elvégzését követően megosztjuk Önökkel.

 

Tisztelettel,

Dobson Szabolcs, gyógyszerész

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés