2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

COVID-halálozás: kódok és irányelvek

A Növekedés.hu arról ír, mi a pontos feltétele Magyarországon annak, hogy egy elhunytat a koronavírus áldozatának minősítsenek.

A közelmúltban Müller Cecília országos tisztifőorvos is elmondta, hogy itthon mindenkit a koronavírus áldozatai közé sorolnak, akinél bármikor igazolták a fertőzést laboratóriumi vizsgálattal. A halottvizsgálati dokumentumban ugyanakkor minden esetben fel kell tüntetni a halál közvetlen okát, az elhunyt alap- és társbetegeségeit. Ilyet a koronavírus-halálozási statisztikákba bekerültek 4-7 százalékánál nem tudtak beazonosítani, az ő esetükben a halál okaként a koronavírust jelölik meg – mondta Müller Cecília.

Magyarország a WHO halálozásra vonatkozó sztenderd kódolási szabályait alkalmazza, és vannak országok, ahol ugyanígy járnak el, de vannak ettől eltérő regisztrációk is. Mint az Oxfordi Egyetem bázisán működő non-profit szervezet, a World in Data tájékoztatójából kiderül, az országok saját útmutatásokat is kiadhatnak arról, milyen eseteket kell COVID-19-ként rögzíteni.

Az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban nagyon hasonló az iránymutatás, hiszen mindkét irányelv kimondja, hogy ha az orvos azt gyanítja, hogy a Covid-19 közvetlenül vagy akár közvetve szerepet játszott egy ember halálában, azt rögzítenie kell a halotti anyakönyvi kivonaton. Nincs szükség pozitív teszteredményre ahhoz, hogy a halálokok között a koronavírus-fertőzés szerepeljen. Az Amerikai Járványügyi és Betegségmegelőzési Központ (CDC) egy 86 éves nő halálán keresztül igyekszik ezt megvilágítani, akinek tipikus Covid-19 tünetei voltak öt nappal azelőtt, hogy otthon stroke-ot szenvedett volna. Annak ellenére, hogy a koronavírust esetében nem vizsgálták, a halottkém a halál valószínű közvetett okaként azt is feljegyezte.

Az amerikaiak körében egyébként különösen népszerűek a konteók, ezért adott ki közleményt  szeptemberben a CDC, határozottabban szembeszállva azokkal a főként a közösségi médiában elterjedt pletykákkal, amelyek azt sugallják, hogy a koronavírus okozta halálesetek száma meglehetősen túlzó.

Az emberek félreértelmezik a halotti anyakönyvi kivonatban leírtakat – mondta a központ szakértője. Bob Anderson hangsúlyozta: az, hogy 94 százalékban más betegségek is szerepelnek a Covid-19 mellett a halottvizsgálati dokumentációban, nem jelenti azt, hogy ezek a betegek nem a koronavírus következtében hunytak el  „A halál kiváltó oka az az állapot, ami elindította azoknak az eseményeknek a láncolatát, amelyek végül az adott személy halálához vezettek. Az összes olyan haláleset 92 százalékban, ahol a koronavírus jelen volt, ez szerepelt a halál kiváltó okaként” – tette hozzá a Növekedés.hu szerint.

(forrás: Növekedés.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés