hirdetés
2022. szeptember. 26., hétfő - Jusztina.
hirdetés

Bővül a poszt-Covid kapacitás a gyermekellátásban

Koronavírusból gyógyult, de még panaszokkal rendelkező gyermekek utánkövetését végző részleg működik június 1-jétől a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán, ahol azokat a gyerekeket várják, akiknek bizonyítottan koronavírus-fertőzésük volt, amelyet követően legalább négy héttel is különböző tünetek állnak fenn.

A részlegen bizonyított koronavírus-fertőzés után 4 héttel is fennálló panaszok esetén javasolt jelentkezni – mondta el dr. Kovács Gábor, a II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója.

Mint kiemelte, különböző tünetcsoportok figyelhetők meg gyermekeknél a fertőzés hosszú távú hatásaival kapcsolatban. Ezek közé tartoznak a légúti tünetek (pl. nehézlégzés, köhögés); a fáradékonyság, gyengeség; a fejfájás; a szívdobogás, mellkasi fájdalom, szívpanaszok; bizonytalan mással nem magyarázható kiütések; visszatérő hasi fájdalom, hasmenés; továbbá a pszichés tünetek, így a szorongás, depresszió, alacsonyabb stressztűrőképesség, fáradékonyság, ingerlékenység.

A rendelésre online lehet időpontot kérni a klinika honlapján, beutaló nem szükséges, ugyanakkor a jelentkezést követően két részletes kérdőívet kell kitölteni, amit magukkal kell hozniuk a betegeknek – hangsúlyozta az igazgató, hozzátéve, hogy a kitöltés körülbelül egy órát vesz igénybe, és segít az orvosnak a pontos és részletes anamnézis felvételében.

Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem
Fotó: Kovács Attila – Semmelweis Egyetem

A dr. Németh Ágnes klinikai főorvos vezette ambulancián jelenleg három orvos fogadja a betegeket. Az első találkozás során – a panaszok és a kitöltött kérdőív alapján – derül ki, hogy milyen további vizsgálatok szükségesek. Ezek közül a leggyakoribb a szívultrahang, a csontsűrűségmérés, az endokrinológiai, immunológiai kivizsgálás, a pszichológiai, neurológiai felmérés. Dr. Kovács Gábor kitért arra is, hogy a koronavírus-fertőzés után fellépő pszichológiai és a légzésfunkcióval összefüggő tünetek kapcsán kutatást is indítanak.

A poszt-COVID ellátás egy hosszan tartó folyamat, ugyanis az első vizit után 1-3-6 hónappal kontrollvizsgálatra is szükség van. A II. Sz. Gyermekgyógyászati Klinikán is az egységes, egyetemi protokollnak megfelelően zajlik az ellátás – ez alapján működik az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika ambulanciája is március óta. Dr. Krivácsy Péter, az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika Sürgősségi Betegellátó Osztályának vezetője, a poszt-Covid ellátás irányítója elmondta: több mint két hónapos működésük alatt eddig mintegy 140-en keresték fel rendelőjüket poszt-Covid tünetek miatt.

Gyűjtjük az információkat és az adatokat, amelyeket tudományos elemzésnek vetünk alá, de az már most látszik, hogy az érintettek nagy részének több tünete van, ezek kifejezetten szerteágazóak és jelentősen csökkentik az életminőséget. Jellemző a krónikus fáradtságszindróma, de a fejfájás és a pajzsmirigygyulladás is gyakran alakul ki a koronavírus-fertőzés utóhatásaként. A rehabilitáció komplex terápiából áll, amelyben része van a gyógytornának, a dietetikának, a vitaminpótlásnak, és szükség esetén a pszichológiai terápiának is.

(forrás: semmelweis.hu)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Ismét elérhető a speciális telefonos információs szolgálat, ahol szakemberek segítik a sclerosis multiplexes és az NMO (neuromyelitis optica) betegeket.