hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.
hirdetés

Az agresszív kezelés rossz minőségű életvégi ellátást jelent

Az előrehaladott rákban szenvedők nagy százaléka részesül agresszív kezelésben élete utolsó 30 napján, amit a betegek és a hozzátartozók negatívan értékelnek. A Cancer szaklap tanulmánya tüdőrákos esetekben mutat be konkrét adatokat, és a hospice–palliatív ellátás kiterjesztését javasolja.

A University of Pennsylvania kutatói szerint előrehaladott rákban szenvedők esetén általános az agresszív kezelés – kemoterápia, mechanikus lélegeztetés, akut hospitalizáció, intenzív osztályos ápolás – az élet végén is. A Cancer című szaklapban megjelenő tanulmány szerzői az élet utolsó 30 napján történő agresszív kezelés és a nem-kissejtes tüdőrákban szenvedők és családjaik életvégi kezeléssel kapcsolatos elégedettségét mérték fel adminisztratív és klinikai adatok, betegpanaszok és a gyászoló családok által kitöltött kérdőívek segítségével (2010 és 2012 között elhunyt 847 beteg és családjaik).

Mint az Association between aggressive care and bereaved families’ evaluation of end-of-life care for veterans with non-small cell lung cancer who died in Veterans Affairs facilities című tanulmányban Mary Ersek és munkatársai megállapítják: az agresszív életvégi kezelés nem javítja a beteg- és hozzátartozói elégedettséget, sőt a gyenge minőségű életvégi ellátás indikátoraként használható.

Az eredmények szerint az egészségügyi intézményben meghalt betegek több mint 72%-a részesült legalább egyszer agresszív kezelésben, és a betegek 31%-a kapott kemoterápiát élete utolsó 30 napjában. A nem hospice-palliatív osztályon meghalt, agresszív kezelésben részesült betegek gyászoló hozzátartozói rosszabbra értékelték az életvégi ellátást, mint azok, akiknek hozzátartozói nem részesültek agresszív kezelésben. Ezzel ellentétben, a hospice-palliatív osztályon meghaltak rokonai nem minősítették szignifikánsan rosszabbnak hozzátartozójuk életvégi kezelését akkor sem, ha több agresszív kezelési epizódra is sor került.

A tanulmány szerzői felhívják a figyelmet: függetlenül attól, hogy a beteg milyen ellátást választ, fel kell ajánlani a számára a hospice-palliatív gondozást, már csak azért is, mert az ellensúlyozhatja az agresszív kezelés negatív hatásait.

Dr. Kazai Anita
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés