hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.
hirdetés

Aggódnak a magyar orvosok

Az ellátásban résztvevők arra panaszkodnak, hogy kifejezetten rossz velük a kommunikáció, vagy nem tartják elég szigorúnak a protokollt, írja a Napi.hu.

Tehetetlen dühöt érzek – több magyar orvos is így foglalta össze a Napi.hu-nak, hogy mi történik, ha valaki, aki a Covid-19 vírus által okozotthoz hasonló tünetekkel hal meg az osztályukon. "Nagyon rosszul kommunikálnak velünk, ami miatt az ember elveszíti a hidegvérét. Napi több száz beteg-orvos kontakt után, amikor történik egy exit, pocsék érzés bizonytalannak lenni, hogy melyikük lehetett koronavírusos" – magyarázta el egyikük, hogy mi is a legnagyobb problémájuk.

Jó példa erre egy múlt hét eleji eset: több forrásból is úgy értesültünk, a Honvédkórházban múlt hét szerda éjjel kezdtek ellátni egy pácienst az intézmény Sürgősségi Betegellátó Osztályán, aki több tünetét is mutatta a SARS-CoV-2. vírusnak (köznyelvben koronavírusnak). Az ellátó személyzet hamar felvetette, hogy a vírusos pneumónában szenvedő beteg az új betegség fertőzöttje lehet, ezért kezdeményezték, hogy teszteljék le. Bár ebben voltak apró fennakadások, ugyanis a protokoll szerint ekkor még igazolni kellett, hogy a beteg rendelkezik a kritériumtünetekkel és/vagy bizonyítható kapcsolattal olyannal, aki igazolt fertőzöttel, vagy ő maga járványgócpontban járt. Mivel a beteget intubálni kellett, nem volt kikérdezhető állapotban, így azt szinte lehetetlen volt kideríteni, hogy járt-e fertőzött országban, vagy kikkel érintkezett.

A tesztet végül relatíve hamar levették, ekkor a beteg még élt, de meg kellett ismételni, - egyes forrásaink szerint - már halott volt, amikor megjött a válasz a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laborjából, hogy a koronavírus laboratóriumi vizsgálata értelmezhetetlen eredményt adott technikai hiba miatt. "Nem megfelelő mennyiségű minta" volt a hivatalos magyarázat, amit sokan nem tudtak értelmezni a polimeráz-láncreakciós (PCR) laboratóriumi vizsgálat kapcsán, de a halottól újabb mintát vettek, amelynek eredményéről később elsőre csak annyi választ kaptak, hogy nem mutatott ki koronavírus-fertőzést, majd röviddel utána a halál okát okozó másik vírust is megnevezték.

Az esetről a lap megkérdezte a MH Egészségügyi Központot (Honvédkórház), amely azt válaszolta, hogy "az említett beteg ellátása során az orvosok elrendelték a Covid-19 fertőzésre való szűrést, ami az első teszt alkalmával nem mutatott eredményt. A megismételt teszt eredménye negatív lett. A halál okának megállapítása megtörtént, de betegjogokra való tekintettel nem áll módunkban azt közölni."

(forrás: Napi.hu)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés