hirdetés
2024. április. 25., csütörtök - Márk.
hirdetés

A testzsír nem tesz jót a szürkeállománynak

Az elhízás bizonyos típusaiban csökkenhet az agyi szürkeállomány mennyisége, melynek nyomán emelkedett a demencia és stroke kockázata, írja az OTSZ Online.

A University of South Australia kutatói a Neurobiology of Aging című lapban számoltak be arról, hogy összefüggést találtak a testzsír mennyisége, illetve a demencia vagy stroke emelkedett rizikója között. Ez azt jelenti, hogy a testzsír bizonyos típusainak felszaporodása nyomán csökken a szürkeállomány mennyisége, ennek következtében pedig romlanak a kognitív képességek.

„Azt találtuk, hogy erősebben elhízott egyéneknél – különösen akkor, ha az obezitás metabolikus szempontból előnytelenebb formája áll fenn náluk – jóval kevesebb az agyi szürkeállomány mennyisége, ami az agyi képességek hanyatlásában is megmutatkozhat” – fogalmaznak a közlemény szerzői. Ennek pedig azért van kritikus jelentősége, mert a szürkeállomány idegsejtekben, gliasejtekben és kapillárisokban gazdag agyi terület, melynek károsodása régiótól függően sokféle funkciót érinthet, többek között a tanulást, a memóriát, a kognitív képességeket, a figyelmet és az izomműködés kontrollját. Obezitás mellett a szürkeállományban hasonló elváltozásokat észleltek, mint időskori agyi atrófiában vagy Alzheimer típusú demenciában.

A teljes cikk

(forrás: otszonline.hu )
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés