hirdetés
2022. november. 30., szerda - András.
hirdetés

A psoriasin áll a cukorbetegek gyakoribb húgyúti fertőzései hátterében

A svédországi Karolinska Institutet kutatói a Nature Communications folyóiratban számoltak be arról, hogy sikerült feltárniuk, miért fordulnak elő gyakrabban cukorbetegek körében Escherichia coli baktérium okozta húgyúti fertőzések.

Az összefüggés hátterében a psoriasin áll, amely a veleszületett immunrendszer egyik természetes, endogén antibakteriális hatású molekulája. A cukorbetegeknél ennek szintje lényegesen alacsonyabb, ami jóval érzékenyebbé teszi a diabéteszes betegek húgyutait a kórokozókkal szemben. A kutatók azonban nem álltak meg ennél a felfedezésnél, hanem azt is megfigyelték, hogy magas glükóztartalmú környezetben ösztrogén adagolásával a természetes védelmi funkció visszaállítható, vagyis a húgyúti fertőzésekre adott immunválasz felerősíthető. A kutatás szerint ösztrogén hatására a psoriasin szintje emelkedni kezdett, a baktériumkoncentráció pedig csökkenésnek indult. A kezelés a feltevések szerint cukorbetegeknél is hatásos lehet, így egy terápiás eljárás kidolgozásával jelentősen csökkenthető lenne ezen betegcsoport fertőződési hajlama.

Fotó: Stckfresh - archív
Fotó: Stckfresh - archív

(forrás: MedicalOnline)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés
hirdetés

Dr. Kovács Attila Géniusz fődíjas reumatológus főorvos alighanem a legsikeresebb kvízjátékos. Rangos Katalin beszélgetett vele.