2024. április. 25., csütörtök - Márk.

A HIV és a Covid-19

A pandémia során mindössze egyetlen olasz HIV-fertőzöttről érkezett híradás, akinél súlyos volt a Covid-19 betegség lefolyása, írja a PharmaOnline.

A koronavírus járvány idején is kövessék pontosan a terápiás útmutatást a HIV-vel élő betegek, akik pedig eddig nem tették, azok késlekedés nélkül jelentkezzenek antiretrovirális kezelésre – hangzott el a felhívás a HIV-vel élők számára azon az online sajtótájékoztatón, ahol egyúttal gyertyagyújtásra invitáltak vasárnap estére a Szent László Kórház kertjébe.

Hazánkban a becslések szerint mintegy 3000-4000 HIV-fertőzött él, ám a kezelésben nem részesülők többsége nem tud az érintettségéről, ezért a kockázati csoportba tartozók számára kiemelten fontos a rendszeres tesztelés – fogalmazott dr. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének infektológus főorvosa, aki elárulta azt is, jelenleg 2200 hazai HIV-fertőzött részesül terápiában.

Csupán néhány százaléknyian lehetnek azok, akiket valamilyen okból nem gyógyítanak idehaza – becsülte a főorvos, aki szerint ezeket az érintetteket legtöbbször az orvostól, gyógyszerektől való félelem tart távol a kezeléstől. Az AIDS betegséget bizonyos helyzetekben nem lehet meggyógyítani, a HIV fertőzés viszont egyszerűen kordában tartható, és így nem adják tovább a fertőzést másoknak sem – fogalmazta meg üzenetét az infektológus. Hozzátette, a betegeket a budapesti centrum mellett Miskolcon, Debrecenben és Pécsett is fogadják.

A HIV-fertőzöttek gyógyítására szánt innovatív gyógyszerek viszonylag kevés mellékhatással, hosszú évekig képesek minimálisra csökkenteni a vírusszámot a fertőzöttek szervezetében, akik így az egészségesekhez hasonló életet élhetnek – mondta az infektológus. Bár az új szerek drágák, havonta több százezer forintba kerülhetnek, viszont már számos készítmény generikus változata érhető el a piacon, amelyekre néhány tízezer forintot költ a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő. A betegeknek ugyanis csupán a 300 forintos dobozdíjat kell megtéríteniük. A NEAK évente néhány milliárd forintot biztosít ezekre a gyógyszerekre, a keret folyamatosan emelkedik, hamarosan eléri az ötmilliárd forintot – prognosztizálta Szlávik János.

Jól megfér egymás mellett a HIV-fertőzöttség és a Covid-19 betegség – folytatta Szlávik János, hozzátéve, ezt igazolják egyelőre azok a kutatások is, amelyek már folynak azzal kapcsolatban, hogy hogyan reagálnak a HIV-vírussal élők a Sars-CoV-2 fertőzésre. Március 4-e, azaz a koronavírus-járvány hivatalos kitörése óta még nem találkoztak olyan HIV-fertőzött beteggel, aki egyidejűleg Covid-19-től is szenvedett volna. A főorvos megemlítette, hogy a pandémia során mindössze egyetlen olasz HIV-fertőzöttről érkezett híradás, akinél súlyos volt a Covid-19 betegség lefolyása.

Egy AIDS elleni gyógyszert off-label engedéllyel alkalmaznak a súlyos állapotú Covid-19 betegek kezelésére, amely – úgy tűnik – rendelkezik valamelyes hatékonysággal a koronavírus ellen, ám eredményességét – a többi, a Covid-betegek gyógyításában alkalmazott terápiához hasonlóan – csak az idő igazolhatja majd. A koronavírusos betegeknél jelentkező citokinvihar megfékezésére az antivirális és antibiotikus tüneti kezelés mellett egyre gyakrabban alkalmaznak immunterápiás szereket, ezt a kezelést eddig 7-8 magyar beteg kapta meg.

A teljes cikk a PharmaOnline-on

(forrás: PharmaOnline)

cimkék

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés