2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

A hidroxi-klorokin-szulfát hatékonynak tűnik a betegség kezelésében

A kezdeti eredmények szerint a hidroxi-klorokin-szulfát más gyógyszerekkel együtt alkalmazva hatékonynak mutatkozik a koronavírusos betegek kezelésében. Erről Pallos László, az Alkaloida Zrt. beszerzési és logisztikai igazgatója és Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) főigazgatója beszélt pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.

Pallos László elmondta: az Alkaloidának birtokában van az alapanyag, amelyet az amerikai hatóság alkalmasnak nyilvánított a koronavírus kiegészítő kezelésére. Az ebből gyártott 200 milligrammos tablettákat eddig Amerikába szállították. Kiemelte, hogy a gyógyszer önmagában nem gyógyítja a koronavírust, de más gyógyszerekkel együtt alkalmazva a betegség gyorsabb lefolyását eredményezi.

A Magyarországon rendelkezésre álló alapanyagból több mint kétmillió koronavírusos beteg kezeléséhez szükséges gyógyszert lehet előállítani. Naponta körülbelül 900 ezer tablettát tudnak gyártani, az eddig adatok szerint egy ember kiegészítő kezeléséhez 50 tablettára van szükség. Az igazgató bízik benne, hogy a náluk lévő mennyiség és az alapanyag, amit le tudnak gyártani, bőven elegendő a magyarországi ellátáshoz.

Szentiványi Mátyás, az OGYÉI főigazgatója ismertette, hogy az alapanyagot a malária kezelésére, autoimmun kórképek esetén használják. Bár koronavírus-fertőzés esetében klinikai vizsgálatok még nincsenek, a kezdeti eredmények szerint antibiotikummal együtt alkalmazva hatékony, pár nap alatt érezhető, víruscsökkentő hatása van, és a tüneteket is enyhíti. A gyógyszer magára a vírusra hat, viszont jelenleg ez még nem valódi ellenszer, emelte ki. Mint mondta: a gyógyszer Magyarországon még nem engedélyezett, ezért a gyártó elindítja a magyarországi engedélyezését, a hatóság pedig mindent megtesz, hogy ez minél hamarabb megvalósulhasson.

Pallos László és Szentiványi Mátyás beszélt arról is, hogy a kormány megtiltotta az alapanyag exportját, mert elsődlegesen a magyarországi igényeket kell kielégíteni, de miután ezt sikerül teljesíteni, külföldön is lehet majd értékesíteni.

(forrás: MTI)
Olvasói vélemény: 2,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés