hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.
hirdetés

A bőrrák korai diagnosztikájáért

A bőrdaganatok diagnosztizálásában új távlatot nyitó, automatizált, intelligens képalkotó rendszert mutatnak be a 24. Dermatológiai Világkongresszuson.

A FotoFinder Systems GmbH, a világ egyik vezető képalkotó berendezés gyártója bejelentette, hogy bodystudio ATBM master néven újgenerációs berendezéssel jelenik meg a piacon, amely a korábban már bevált ATBM® (automatizált teljeskörű test feltérképezés) technológia továbbfejlesztett változatát, a TBD (teljes testfelületi dermatoszkópia) technológiát használja. A rendszer a modern hardver, a kameratechnológia és a különleges szoftver intelligens interakciójára épül. A FotoFinder bodystudio ATBM master sokoldalúsága egyedülálló: bőrdaganatok diagnosztikája mellett lehetőséget nyújt hajdiagnosztikára és esztétikára, valamint pikkelysömörben szenvedő betegek PASIscan vizsgálatára. A FotoFinder emellett élen jár a mesterséges intelligencia (AI) korai bőrdaganat diagnózishoz való használatában.

Az új berendezést a szakemberek először 2019. június 10 és 15 között, a Milánóban tartott 24. Dermatológiai Világkongresszuson (WCD) tekinthetik meg.

Új dimenzió a bőrelváltozások alakulásainak nyomon követesében

A FotoFinder bodystudio ATBM master a TBD módszert használja a bőrdaganatok hatékony diagnosztizálására. A berendezés rendkívül nagy felbontású (50 megapixeles), polarizált és különleges utómunkán áteső, nyers formátumú (RAW) képek alapján teszi lehetővé a szakemberek számára a bőrkárosodások struktúrájának és elváltozásainak elemzését. Emellett az akár négyszázszoros nagyítást is lehetővé tevő, videó dermatoszkópia segítségével az orvosok a bőr legapróbb sejtszerkezeteit is vizsgálhatják. Az integrált és teljesen automatizált testszkennelés során a berendezés a teljes testkép alapján azonosítja a meglevő bőrelváltozásokat és sérüléseket és relevancia szerint rendezi sorba azokat. Az orvosok így azonnal láthatják a rendellenes, a többitől különböző „gyanús” anyajegyeket vagy bőrelváltozásokat. A modern titkosítási technológia és megújult felhasználókezelés révén az adatvédelem és a páciensek bizalmas információinak megfelelő kezelése biztosított.

A lehető legkorábbi diagnózis életet ment

„A FotoFinder úttörő szerepet játszik a mesterséges intelligencia felhasználásában a bőrdaganatok korai diagnózisához. A FotoFinder bodystudio ATBM master a nagy teljesítményű FotoFinder AI-t használja. A jóindulatú anyajegyek között megbúvó rosszindulatú bőrelváltozások korai észlelése a magas kockázati csoportba tartozó páciensek számára létfontosságú időnyereséget jelent” – mondja Kathrin Niemela, a FotoFinder igazgatóságának tagja. „Az újgenerációs berendezéssel – a korábbi modellhez képest – kétszer gyorsabban végezhető el a bőr teljes, következetes és rendkívül magas felbontású képeken keresztüli dokumentálása. Az új munkafolyamatnak köszönhetően a gyanús, újonnan megjelent vagy megváltozott bőrelváltozások sokkal gyorsabban és pontosabban diagnosztizálhatók, nagyban megkönnyítve és egyszerűsítve a veszélyeztetett páciensek vizsgálatát.”

A mesterséges intelligencia és az emberi tapasztalat együttest használata

A mesterséges intelligencia (AI) alapú Moleanalyzer pro speciális szoftver segíti az orvosokat a bőrkárosodások elemzésében és kockázatosságuk megállapításában. A rendszer a jelenleg elérhető leghatékonyabb mélytanuló algoritmusokon alapul, amelyek eredményességét klinikai tesztek során is bizonyították. A Heidelbergi Egyetemi Kórházban végzett, „Ember a gép ellen” (Man against Machine*) elvnevezésű felmérés során a FotoFinder algoritmusa kimagasló eredményt ért el érzékenység és specifikusság terén, és a diagnosztika pontosságát tekintve tapasztalt dermatoszkóp szakértőkkel is képes felvenni a versenyt. 

(forrás: Vision Communications)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés