hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Zombor: Hamarosan elkülönül a magán- és a közellátás

Néhány hónapon belül állami egészségügyi intézményben nem lehet magánellátás, és magánszolgáltató nem részesülhet az Országos Egészségbiztosítási Pénztártól finanszírozásban. A köz és a magánellátás szétválik, ám a kormány beruházásösztönző csomagokkal tervezi támogatni a magánszolgáltatókat.

A kormány szándéka, hogy teljesen különüljön el az állami és a magán-egészségügyi elátás; erre vonatkozó intézkedések várhatók az elkövetkezendő néhány hónapban – mondta el a Napi Gazdaság szerdai konferenciáján Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár, aki szerint mindez ugyanakkor nem zárja ki, hogy a kabinet támogassa a magán-egészségügyi szolgáltatásokat. A nemzetgazdasági tárcánál már készül az erre vonatkozó beruházásösztönző csomag, ami kedvezményeket tartalmaz a befektetőknek, ám a későbbiekben OEP-finanszírozásban csak a társadalombiztosítási alapú egészségügyi ellátást végzők részesülhetnek.

Aki magánellátást akar igénybe venni, az tehát megteheti önkéntes alapon, akár valamely egészségbiztosítási konstrukcióban, a tiszta viszonyok érdekében azonban állami kórházban magánellátást végezni nem lehet majd – jelezte. Az ágazati vezető leszögezte: nem akarják szűkíteni a jelenleg az állampolgároknak ingyenesen járó társadalombiztosítási alapú ellátási csomagot, és a mai intézményrendszert is fenn szeretnék tartani. Az ehhez szükséges források szerinte benne lesznek a jövő évi költségvetésben, így mindez az államtitkár szerint sem intézménybezárást, sem restrikciót nem jelent majd. Azt szeretnék, ha a mai kapacitásokat a lehető legoptimálisabban használnánk fel, és ehhhez megfelelő betegirányítást, valamint komoly összefogást és együttműködést vár az intézményvezetőktől.

Zombor Gábor szerint mindennek érdekében lehetőséget kaptak a kormánytól a kórházkonszolidációra is, amelyhez forrásokat is biztosít a kabinet. Tudomásunk szerint ez 59-60 milliárd forint lehet, amelyet több részletben, a következő részletet bizonyos feltételek teljesítése esetén, kapnak meg az intézmények annak érdekében, hogy ne termelődjék újra az adósság. Zombor újfent leszögezte: érzékelik a rendszer feszültségeit, a humánerőforrás problémákat, s szerinte ennek megoldására a következő években életpályamodell alakulhat. Ennek egyik első lépéseként úgy döntött a kabinet, hogy a továbbiakban minden Magyarországon végzett orvostanhallgató részére biztosítja majd a korábban csak a rezidenseknek járó ösztöndíjat – központi formában. Ezzel párhuzamos cél – közölte az államtitkár, hogy a végzett rezidenseknek szakorvosi minimáldíjat állapítsanak meg.

A kormány további egészségügyet érintő döntéseiről szólva Zombor Gábor újfent kiemelte: tudatosan kerüli a reform szót, az azonban biztos: mindent a népegészségügyi szempontok alá rendelnek. Az alapellátást szeretnék újra vonzóvá tenni, szakmai és anyagi szempontból megerősíteni: ehhez Balog Zoltán miniszter hivatalos bejelentése alapján 10 milliárd juthat. Zombor szerint alapellátási törvényben rögzítik majd az eképzeléseket, melyek szerint a kártyapénz a továbbiakban csak a háziorvos javadalmazását szolgálja majd, a többi – ma ebből finanszírozott  – költséget a továbbiakban az önkormányzatok, vagy ha azok képtelenek rá, akkor az állam átvállalja. Lehetőséget teremtenek rá, hogy a több szakvizsgával rendelkezők saját rendelésükön láthassák el a betegeket azon területeken, amelyekre megfelelő kompetenciával bírnak. Mint az államtitkár jelezte, ezen a héten kezdődnek az egyeztetések a háziorvosok motiválását, teljesítményének növelését szolgáló elképzelésekről.

Mindenütt kiemelt terület lesz a prevenció: a kórházakban szűrőpontokat alakítanak ki annak érdekében, hogy azok, akik szeretnék igénybe venni az állam által biztosított ingyenes  szűréseket, ezt minél több helyütt megtehessék. Pozitív ösztönzőkben gondolkodnak az átszűrtség javítása érdekében is, amelyekhez új eljárásokat, szűrési rendeket is kidolgoznak.

cimkék

hirdetés

Könyveink