hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Vészhelyzet az otthoni szakellátásban!

A jelenlegi átlagfinanszírozás akadályozza az otthoni szakápolást és a hospice ellátást végző szolgálatok működését, ellehetetleníti a betegek ellátását.

Az otthoni szakápolás és a hospice ellátás az alapellátás részeként működő szakellátási forma, viszont a finanszírozás és bérek szempontjából gyakorlatilag közük nincs a többi egészségügyi ellátáshoz, az egészségügy mostohagyerekei.

Az otthoni szakellátások finanszírozása vizitdíj alapú, és 2017 óta nem változott. Ez a terület évek óta semmilyen plusz juttatásban nem részesült, ami több szempontból aggályos: a szolgálatoknak a vizitdíjból kell kigazdálkodni a működési költségeket, kiszállási díjakat és a bérköltséget; a területen dolgozó, képzett szakemberek kimaradtak az egészségügyi béremeléséből, méltatlan helyzetbe kerültek; a járvány miatt bevezetett átlagfinanszírozás jelentősen alacsonyabb a valós teljesítménynél, kevesebb beteg ellátását teszi lehetővé, várólisták alakultak ki, adja hírül közös közleményében a Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület és a Magyar Hospice-Palliatív Egyesület.

Mint írják, az otthoni szakellátásban dolgozó szakemberek emberfeletti szakápolási és rehabilitációs ellátást végeznek a beteg otthonában, ahol sok, súlyos beteg számára biztosítják a szakfeladatokat (pl. infúziós terápia, krónikus sebek ellátása, katéterezés, fájdalomcsillapítás, gyógytorna).

A mostani átlagfinanszírozás akadályozza a szolgálatok működését, ellehetetleníti a betegek ellátását, ellátási katasztrófát jelent – zárul a rövid közlemény.

(forrás: Magyar Hospice-Palliatív Egyesület, MTI-OS, Magyarországi Otthonápolási és Hospice Egyesület)
hirdetés

Könyveink