hirdetés
2021. december. 06., hétfő - Miklós.
hirdetés

Új ösztöndíjjal bővül a rezidens támogatási program

Az ösztöndíjasok havi 100-200 ezer forintban részesülhetnek. A kormány a programra eddig több mint 4,5 milliárd forint biztosított.

A kormány a betegellátás színvonalának javítása, az egészségügyi hiányszakmák mérséklése és az orvosok itthon tartása érdekében ismét elindítja a rezidens támogatási programot, amelynek eddig is jelentős eredménye van a szakorvos jelöltek támogatásában. Az ösztöndíjasok a szakmai területtől függően havi 100-200 ezer forintban részesülhetnek. A kormány a programra eddig több mint 4,5  milliárd forint költségvetési forrást biztosított.

Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) honlapján már elérhető a pályázati felhívás, az ösztöndíj programokra 2017. február 6-ig lehet jelentkezni – írja közleményében az egészségügyért felelős államtitkárság. A szakorvosjelöltek a Markusovszky Lajos Ösztöndíjra, a szakgyógyszerész-jelöltek a Than Károly Ösztöndíjra pályázhatnak, amelyek nettó 100 ezer forint juttatást biztosítanak számukra a felhívásban foglaltak szerint.

A csecsemő- és gyermekgyógyász szakorvosjelöltek a Méhes Károly Ösztöndíj, az oxyológia és sürgősségi orvostan szakorvosjelöltek a Gábor Aurél Ösztöndíj keretében havi nettó 200 ezer forintban részesülhetnek. A Hiányszakmás Ösztöndíj, amelyet 2016-ban lehetett először igényelni, havi 150 ezer forint támogatást nyújt a szakképzést hiányszakmában megkezdők részére.

Új ösztöndíj típus kerül bevezetésre Flór Ferenc ösztöndíj néven, amelyre a honvéd-, katasztrófa és rendvédelem orvostan szakorvos jelöltek pályázhatnak és havi nettó 200 ezer forintban részesülhetnek.

A 2017-ben  biztosított több mint 1,5 milliárd forintos keretösszeg lehetővé teszi, hogy minden, frissen végzett fiatal orvos részesülhessen a támogatásban, ha a pályázati kiírásban meghirdetett feltételeket vállalja és azoknak megfelel. A részletes pályázati feltételek az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési központ honlapján érhetőek el.

A kormány a fiatal orvosok itthon tartása érdekében meghirdetett ösztöndíjpályázatra a korábbi években eddig több mint 4,5 milliárd forintot fordított. Az ösztöndíjakat eddig csaknem 3500 fiatal orvos vette igénybe. A tavalyi, illetve a legutóbb meghirdetett ösztöndíjpályázat során lehetővé vált, hogy minden olyan pályakezdő szakorvosjelölt támogatásban részesülhessen, aki Magyarországon szeretne dolgozni.

hirdetés

Könyveink