hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Egerben a HospInvest nyert, Kazincbarcikán is tiltakoznak

Tüntetés a kórházprivatizáció ellen

Mintegy kétszázan tüntettek az egri megyeháza előtt pénteken a Markhot Ferenc Kórház funkcionális privatizációja ellen. Nem sokkal később a HospInvest Zrt. pályázatát nyilvánították a vagyonkezelésére és működtetésére kiirt pályázat nyertesévé. A cég ellen Kazincbarcikán is tiltakoznak.
.

Egerben a reggeli demonstrációt civil szervezetek rendezték; ezzel egyidőben a szervezők félig elzárták a városba bevezető utakat. Öt helyszínen 10-10 fellobogózott és transzparensekkel ellátott autó torlaszolta el a fél útpályát. A településen közlekedési káosz alakult ki.

A megyeházát a közgyűlés idején a rendőrség megerősített erőkkel biztosította. A bejáratánál felállított detektoros kapunál az MTI szerint kisebb incidens is történt, nézeteltérésbe keveredett a kórház sztrájkbizottságának elnöke az intézményt nagy erőkkel biztosító biztonsági cég munkatársaival. Szabó Pált, illetve Hegyaljai Juditot, a kórház közalkalmazotti tanácsának elnökét csak hosszas, ingerült vita után engedték az ülésterembe. 

Az egri kórház működtetésére a HospInvest Zrt., a Debreceni Egyetem, illetve Eger városa adott be pályázatot.  A tendert elbíráló bizottság korábban a HospInvest pályázatának elfogadását javasolta a megyegyűlésnek, ezt követően alakítottak a kórházban sztrájkbizottságot.

 A Heves megyei önkormányzat a kora délutáni órákban a HospInvest Zrt. pályázatát nyilvánította győztessé.


Kazincbarcikai népszavazási kezdeményezés

Helyi népszavazás kiírását kezdeményezi hat önkormányzati képviselő az észak-borsodi Kazincbarcikán a kórház működtetésének bérbeadása ellen - jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján az Összefogással Barcikáért Egyesület elnöke. Rizner József azt is elmondta, hogy a civil és szakmai szervezetek csütörtökön tiltakozásul gyertyás virrasztást terveznek. Az időpont nem véletlen; pénteken döntenek a városatyák a kórház sorsáról.

A Kazincbarcikai Városi Kórház hosszú távú működtetésére eddig kétszer írták ki a pályázatot; legelőször 2007 november közepe volt a beadási határidő. Az első körben eredménytelenné nyilvánították a beérkezett anyagokat. A második pályázati kiírásra három pályázati anyag érkezett, a budapesti székhelyű HospInvest Zrt., a Debreceni Egyetem, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház, valamint vele közösen a Medcenter Egészségügyi Szolgáltató Kft. anyaga.

Az egészségügyi intézményben dolgozó orvosok aláírtak egy ívet, amelyben kifejtik, "nem kívánnak a dolgozni a HospInvest égisze alatt".

 

Forrás: MTI; Medical Online

cimkék

hirdetés

Könyveink