hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Több területen nőtt az orvoshiány

Egy orvosra 1800 felnőtt, egy gyermekorvosra 1000 gyermek jut, közli a KSH most megjelent Egészségügyi statisztikai évkönyv, 2018 adatai alapján az InfoStart.

Az egészségügyi intézmények működéséhez szükségesnek ítélt 43 ezer orvosi állás 4 százaléka, míg a kapcsolódó szakdolgozói álláshelyek 3,5 százaléka maradt betöltetlen 2018-ban, ismertette Tokaji Károlyné, a Központi Statisztikai Hivatal osztályvezetője az InfoRádió Statisztikai percek című magazinjában a frissen megjelent Egészségügyi Statisztikai Évkönyv főbb megállapításait.

Felhívta a figyelmet arra, hogy mivel az előbbi számok átlagos adatok, a fekvőbeteg gyógyintézeti ellátásban már magasabbak ezek az arányok, illetve egyes kórházi osztályokon meghaladja a 10 százalékot is. Utóbbi körbe tartozik jellemzően az endokrinológia, a pszichiátria, a járóbeteg szakellátásban pedig az onkológia, a fizioterápia, az alkohológia küzd a legnagyobb arányban létszámhiánnyal.

Földrajzi megoszlás szerint a legkritikusabb a helyzet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, ahol a költségvetési fekvőbeteg ellátást nyújtó intézmények körében a 15 százalékot is meghaladja az orvoshiány.

A szakdolgozók esetében az ország nyugati részében mutatkozik nagyobb létszámhiány, például Vas megyében, Komárom-Esztergomban, de említhetnénk Budapestet is, itt is 10 százalék felett alakult az üres álláshelyek aránya a fekvőbeteg ellátásban.

A háziorvosi rendszerben 2018-ra 10 százalékos volt a dolgozói létszámcsökkenés, összességében 4677 háziorvos és 1405 házigyermekorvos dolgozott az év végén.

A teljes információ

 

 

(forrás: Infostart)
hirdetés

Könyveink