hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Tévedésből kért nyilatkozatokat az OKFŐ

A MedicalOnline információi szerint az Országos Kórházi Főigazgatóság tévedésből küldte ki a megbízhatósági vizsgálatokkal kapcsolatos nyilatkozatokat az intézményeknek.

Az Országos Kórházi Főigazgatóság már tegnap visszavonta azt az utasítást, ami szerint az egészségügyi szolgálati jogviszony hatálya alá tartozó dolgozókkal állásvesztés terhe mellett kell aláíratni azt a nyilatkozatot, amelyben tudomásul veszik, hogy a Nemzeti Védelmi Szolgálat megbízhatósági vizsgálatot folytathat ellenük. A MedicalOnline több forrásból úgy értesült, hogy az OKFŐ egyik főosztályvezetője hibázott, amikor számos más adatbekéréssel egyidejűleg ezt a nyilatkozatot is kiküldte az intézményvezetőknek.

Információinkat megerősíti a Magyar Orvosi Kamara Országos Elnökségének e percekben közzétett közleménye, amelyben azt írják: ma a MOK elnöke megbeszélést folytatott a Nemzeti Védelmi Szolgálat főigazgatójával, aki egyértelműsítette, hogy a nyilatkozat tévedésből került kiküldésre, nem szükséges az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak ilyen nyilatkozatot kitölteni.

A levélben, amelyet a Facebook-on is nyilvánosságra hoztak, az áll, hogy a dolgozó tudomásul veszi, hogy a rendőrségről szóló törvény (Rtv.) alapján „védett állomány tagjának” minősül, így tudomásul veszi, hogy „megbízhatósági vizsgálat” alá vonható.

A nyilatkozat aláírásával az érintett azt is tudomásul veszi, hogy a szolgálati jogviszony feltétele a vizsgálathoz való hozzájárulás. Amennyiben a dolgozó a vizsgálat lefolytatásához nem járul hozzá, munkaviszonya azonnali hatájjal megszűnik – áll a dokumentumon.

Megbízhatósági vizsgálatot egyébként a fegyveres- és rendvédelmi dolgozók körében vezették be korábban, a korrupció felszámolása érdekében. A vizsgálat menetéről az Rtv. 7/A §-a rendelkezik, amelynek rövid összefoglalója a vizsgálatokat végző Nemzeti Védelmi Szolgálat honlapján olvasható.

A fenti tévedés kapcsán megkerestük az OKFŐ-t is, kérdéseinkre válaszolva közölték, arra kérték a kórházakat, hogy a megbízhatósági vizsgálattal kapcsolatban korábban megküldött nyilatkozat-mintát tekintsék tárgytalannak, azt nem szükséges sem az intézményvezetőknek, sem az intézményekben dolgozó munkatársaknak kitölteni, mivel a dokumentumot téves jogértelmezés miatt küldték ki.

 

 

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink