hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Teljes sugárvédelmi átvilágítás zajlik az intézményekben

Valamennyi intézményben a sugárvédelmi szabályzatok és felszerelések állapotának soron kívüli felülvizsgálatát rendelte el  az Állami Egészségügyi Ellátó Központ – értesült a MedicalOnline.

Az ÁEEK valamennyi, a fenntartása alatt álló intézménytől bekérte a sugárvédelmi szabályzatokat, a vonatkozó engedélyeket, és a védőfelszerelések meglétét és állapotát tartalmazó beszámolókat – értesült központi forrásból a MedicalOnline.

A napokban egy blogon született beszámoló arról, hogy a Péterfy Sándor Utcai Kórház telephelyén, a Baleseti Központban (az egykori OBSI) dolgozó traumatológusok úgy vélik, áteresztik a röntgensugarakat az ólommellények, amelyeket a műtétek alatt készülő röntgenfelvételek elkészítésekor használnak. A dolgozók azt állítják, maguknak kellett megfelelő minőségű ólomkötényt vásárolni (ennek ára 60-80 ezer forint), mert folyamatos sugárzásveszélynek vannak kitéve, ami számos betegséget okoz, ám ennek ellenére nem kapnak dozimétert, nincs veszélyességi pótlékuk, sem munkaidő kedvezményük, ami pedig szerintük járna.

Az ügy nyomán kedden az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) munkatársai hatósági ellenőrzést tartanak az intézményben – értesült a Népszava, amit lapunk forrásai is megerősítettek, ahogyan azt is, hogy egy nemzetközi szaktekintélynek számító sugárszakértővel is szerződést kötött a kórház.

Forrás: 123 rf.com
Forrás: 123 rf.com

A jelenleg érvényben lévő szabályozás munkavédelmi szempontból „A” és „B” kategóriába sorolja a sugárzás mértéke szerint a munkahelyeket. A traumatológusok által a műtétek során használt, úgynevezett C-íves sebészeti képerősítővel történő átvilágítások még egy politraumatizált beteg esetében is mindössze néhány percig tartanak, erre az időre kell védelmet nyújtania a személyzetnek az ólomkötényeknek. A szabályzat nem írja elő ezeken a munkahelyeken a doziméter viselését, ahogyan egyetlen más „B” kategóriába sorolt helyszínen sem, a sugárzásmérők viselése csupán az „A” kategóriás röntgenosztályokon, intervenciós radiológiai, vagy izotópterápiás laboratóriumokban kötelező. Az „A” és „B” kategóriába sorolt munkahelyeken a munkavédelmi felszerelésekre vonatkozó egyéb előírások egyébként nagyjából megegyeznek, ám munkaidő kedvezmény és a veszélyes munkakör miatt megállapított többletpénz csak az „A” kategóriájú munkahelyeken dolgozóknak jár.

Míg az egészségügyi szolgáltatók sugárvédelmi ellenőrzése korábban a kormányhivatalok népegészségügyi főosztályainak (ÁNTSZ) hatáskörébe tartozott, egy 2015-ben született kormányhatározat az Országos Atomenergia Hivatalhoz (OAH) rendelte a feladatot 2016 januárjától. A rendeletmódosítás azonban csak az eljáró hatóság esetében változtatott a korábbi szabályokon, a védőfelszerelések tekintetében nem szigorította a korábbi előírásokat. A Péterfy kórházban két évvel ezelőtt járt az OAH, néhány hiánypótlás mellett – ami akkor meg is történt – rendben találta az intézmény szabályzatait és működését.

A Baleseti Központ – mint a Péterfy kórház telephelye – kiadott sugárzásvédelmi szabályzata 2017 novemberében lejárt – erősítette meg az RTL Híradójának Hullán Szabolcs, az OAH főigazgató helyettese, ám az intézmény másik két telephelyére vonatkozó engedély 2020-ig érvényes. Azt pedig Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter jelentette ki a múlt heti Kormányinfón, hogy a központban 50 darab köpeny áll a dolgozók rendelkezésére, ezek közül a 21 legrégebbi is alkalmas a sugárvédelemre. Hozzátette azt is, hogy a kórház már megkezdte a hiányzó szabályzat megújítását, és újabb védőfelszereléseket, köztük pajzsmirigyvédőt és ólomkesztyűket is beszerzett. Azt az OAH már a Népszava kérdésére közölte, hogy az ólomgumi kötényeknek nincs meghatározott szavatossági idejük, de tönkremehetnek, ha nem megfelelően, vállfára akasztva tárolják azokat.

Mindeközben az ügyben több országgyűlési képviselő is írásbeli kérdéssel fordult emberi erőforrások miniszteréhez. Az így is megnövekedett figyelem, valamint az ÁEEK átfogó vizsgálata remélhetőleg rámutat arra, hogy az intézmények sugárvédelmi eszközei általában véve elöregedettek. Ezáltal van remény arra, hogy egy általános eszközbeszerzés keretében megújulhatnak a védőfelszerelések a dolgozók egészségének megvédése érdekében.

A Péterfyben egyébként azután lángolt fel a sugárzásvédelmi felszerelések körüli vita, hogy az intézmény idén is megszervezte az évente kötelező munkavédelmi tanfolyamot az érintett dolgozók számára. A már említett blogbejegyzés tanúsága szerint a továbbképzést követően ugyanazok fordultak panaszos levéllel a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz, akik néhány héttel ezelőtt ugyancsak az említett blog szerzőjének szivárogtatták ki, hogy 87 traumatológus készül felmondani az önként vállalt túlórát a Baleseti Központban, hacsak nem kapnak magasabb bért.

A MedicalOnline-t minisztériumi forrásból egyébként úgy tájékoztatták, hogy a hír kapcsán az egészségügyért felelős államtitkár összehívta a fővárosi trauma-ellátást biztosító intézmények vezetőit. Az egyeztetésen kiderült, hogy a Péterfyben mindössze tíz orvos nyilatkozott végül az önkéntes túlórák felmondásáról – és így is maradt az intézményben elegendő traumatológus –, ahogyan az is, hogy a négy centrum nem kívánja „elszipkázni” egymástól a munkaerőt.

Tarcza Orsolya
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink