hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Tegnap nagyot ugrott a munkaerőhiány az egészségügyben

Még nem tudni pontosan, hogy a távozók között mennyi az orvos, mennyi a szakdolgozó, mely szakmákat érint a „leszerelés”, írja a Népszava.

Kedden a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara országos felmérést indított tagjai körében, hogy egyértelmű képet kapjanak. A Népszavának a köztestület elnöke, Balogh Zoltán úgy becsülte, hogy a távozók 70-75 százaléka, azaz mintegy 3500-4000-en lehetnek szakdolgozók. Szerinte a legtöbben éppen azokról a területekről távozhattak, ahol a legnagyobb terhelésnek voltak kitéve, ilyen az intenzív-, a sürgősségi osztályok dolgozói, valamint az átirányítottak. Elvesztésük nagy érvágás azoknak is, akik maradtak, hiszen most az ő munkájukat is nekik kell ellátni. Hozzátette: az is látszik már a „jóhírnév igazolást” kérelmezők számából, hogy amint javul a járványhelyzet, sokan mennek ismét a határon túlra munkát vállalni. Hozzátette: számolni kell azzal is, hogy évente ezrek mennek nyugdíjba, tehát az ő munkájukra sem lehet hamarosan számítani.

Már tavaly nyár végén is gondot okozott a Covid-ellátásra kijelölt intézmények szakemberekkel való feltöltése. Most a második hullámhoz képest jóval több betegre készül a rendszer. Tavaly a második negyedévben 9000 állásból hiányoztak egészségügyi szakemberek, ez a hiány nőtt most több mint 50 százalékkal.

(forrás: Népszava)
hirdetés

Könyveink