hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Szijjártó: Nemzeti érdek az oltás menetének felgyorsítása

Magyarországnak nemzeti érdeke a koronavírus elleni oltás menetének felgyorsítása, fogalmazott a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: ma Magyarországon nem kormánypárti vagy ellenzéki politikusok, nem parlamenti vagy parlamenten kívüli pártok döntenek arról, egy oltóanyagot lehet-e használni, hanem van egy olyan intézmény, a gyógyszerészeti hatóság, ahol olyan emberek dolgoznak, akik felhatalmazással és tudással rendelkeznek ahhoz, hogy ilyen döntéseket meghozzanak. Kiemelte: naponta csaknem száz ember hal bele a koronavírusba Magyarországon, és 10-15 milliárd forintos kárt szenved el a magyar gazdaság az érvényben levő korlátozó intézkedések miatt. Ha csak egy nappal előbb lehet tömegesen oltani, azzal száz-százötven ember életét lehet megvédeni, és 10-15 milliárd forintnyi kártól menthető meg a magyar gazdaság – mondta a tárcavezető. Hozzátette: a kormány emberek életét, egészségét és munkahelyét védi.

A pénteken kötött orosz megállapodásról Szijjártó Péter megjegyezte: egymillió ember oltásához szükséges mennyiségű vakcina érkezik három ütemben háromszor harminc nap alatt  Magyarországra. Ez kétmillió adag oltóanyagot jelent, hiszen a korábban engedélyezettekhez hasonlóan az orosz védőoltásból is két oltás szükséges. Szijjártó Péter rámutatott: a helyzet most ugyanolyan, mint tavaly tavasszal volt. Akkor is az egész világ ugyanazokat a termékeket lélegeztetőgépet, maszkot, védőruházatot akarta venni, de azokat kevés helyen gyártották, így nagy harc volt értük. Most az egész világ biztonságos és hatásos oltóanyagot akar vásárolni, de azt kevés helyen, a szükségesnél kisebb mennyiségben és a kelleténél lassabban állítják elő. Minden országban halnak meg emberek a vírus miatt, minden ország szenved a korlátozó intézkedésektől, minden nap újabb és újabb munkahelyek kerülnek veszélybe emelte ki a tárcavezető.

A keleti vakcinák iránti érdeklődésről közölte: a kínaiakkal folytatott előrehaladott tárgyalások hírére tizennégy európai uniós ország nagykövete hívta fel a pekingi magyar nagykövetet, azért, hogy megtudják, kivel kell beszélni a Sinopharm cégnél. Szombaton a NATO-tag Törökországgal állapodtak meg az oroszok a helyszíni gyártásról, és amikor a magyar szakemberek Oroszországban jártak, "egyik déli szomszéd országunktól" is volt ott egy delegáció, a német kancellár pedig segítséget ígért az orosz vakcina európai engedélyezésének folyamatában.

A külgazdasági és külügyminiszter szerint ma az a kérdés, hogy egyes országokban lesz-e gyorsan oltóanyag, vagy csak hónapok múlva, be tudják-e oltani állampolgáraikat, vagy nézniük kell, ahogy emberek halnak meg és munkahelyek vesznek el. Szijjártó Péter hangsúlyozta: ami politikailag, diplomáciailag elvégezhető volt, azt a magyar fél megtette a kínaiakkal is. Van egy megállapodás-tervezet, amelyet csak akkor írnak alá, ha a gyógyszerhatóság az orosz és a brit oltóanyaghoz hasonlóan engedélyezi a kínai vakcina felhasználását is, ám ez még nem történt meg tette hozzá.

Kínában már több tízmillió embert beoltottak a kínai vakcinával, valamint az Egyesült Arab Emírségekben és Bahreinben is tömegesen használták ezt az oltóanyagot. Szijjártó Péter elmondta, mindkét utóbbi ország külügyminiszterével beszélt, akik pozitív tapasztalatokról tájékoztatták, szakmai konzultációkkal segítették a magyar hatóságot, a magyar szakemberek pedig napokat töltöttek Kínában a gyártási hely tanulmányozásával is. A kínai technológia minőségéhez és a gyártásban, fejlesztésben, kutatásban részt vevő emberek szakértelméhez nem fér kétség, az általuk adott jelentés értelmében. A kínaiak korrekt tárgyalópartnernek bizonyultak mondta.

(forrás: MTI, koronavirus.gov.hu)
hirdetés

Könyveink