hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Reformbizottság a megújuló orvosképzésért

Az orvosképzés megújítása, és ezzel áttételesen az orvosi humánerőforrás-helyzet javítása a feladata a reformbizottságnak, írja a Magyar Nemzet.

A hatéves alapképzést és az ötéves szakképzést figyelembe véve ma minimum tizenegy évbe telik, mire egy fiatal kész orvosnak számít – elvileg. A gyakorlatban azonban ez – nemritkán a tanulás közbeni családalapítás vagy tudományos tanulmányok miatt is – további évekkel kitolódik. Eközben az egészségügyben világszinten meglévő humánerőforrás-hiány nálunk is fokozott kihívást jelent, ezért sem halasztható tovább az orvosképzés gyakorlatorientáltabbá tétele – mondta a Magyar Nemzet szerint a Magyar Kórházszövetség közelmúltban rendezett kongresszusán a Semmelweis Egyetem rektora.

Merkely Béla úgy fogalmazott: a humánerőforrás-helyzet javítható úgy is, hogy az eddiginél több orvost képzünk, de úgy is, hogy a hatéves alapképzés központjába a klinikai gyakorlatot helyezzük, a szakképzési időszakot lerövidítjük, és a minden évben lehetővé tesszük, hogy a fiatal orvosok olyan készségeket és képességeket szerezhessenek egy-egy területen, amelyek alkalmassá teszik őket az önálló munkavégzésre.

A rektor, aki egyben az oktatási államtitkár által életre hívott tantervi reformbizottság vezetője, rámutatott: más érvek is szólnak a tananyag megújítása mellett. Az például, hogy a képzés a folyamatosan változó világ kihívásainak csak úgy tud megfelelni és az állandóan bővülő tudást befogadni, ha kellően rugalmas.

Merkely Béla úgy fogalmazott, hogy az egyetemi autonómiát megtartva a főbb irányokban meg kell egyezniük. Szerinte a legfontosabb, hogy a jövő orvosai a szilárd és friss elméleti tudás birtokában a lehető leghamarabb szerezzenek tapasztalatot a napi betegellátásban, és érezhetően rövidüljön az az idő, ami után önállóan is megállják a helyüket a műtőben, a szakrendelőkben vagy a kórházakban. Ehhez egységes módszertanra és klinikai struktúrára van szükség, arra, hogy az egyetemek csak olyan elméletet oktassanak, amit a klinikumban hasznosítani lehet.

Merkely Béla azt mondta: meggyőződése, hogy a szakorvosképzésben rövidíteni kell a törzsképzést, minden egyes évvel fokozni a kompetenciákat, vizsgákkal ellenőrizve azok meglétét. A rektor jelezte: a Semmelweis Egyetemen, már a jubileumi alapítás 250. évfordulóját ünneplő tanévben, idén szeptemberben elindul az új tanterv szerinti képzés az első-, a harmad-, a negyed- és a hatodévben.

(forrás: Magyar Nemzet)
hirdetés

Könyveink