hirdetés
2024. április. 20., szombat - Tivadar.

Praxisállamosítás: kormánydöntés nincs, de…

Kitérő választ adott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a háziorvosi praxisok államosítására vonatkozó kérdésre a Kormányinfón.

Nem született döntés a háziorvosi praxisok államosításáról, ugyanakkor – bár az egészségügy felkészülten kezelte a járványügyi helyzetet – tapasztalta a kormány a működés árnyoldalait is ebben az időszakban, különösen a készletgazdálkodás és finanszírozás tekintetében. Így reflektált Gulyás Gergely a Kormányinfón arra a kérdésre, hogy tervezi-e a kormány a háziorvosi praxisok államosítását. A Miniszterelnökséget vezető miniszter válaszában hozzátette azt is, a kabinet a járvány második hullámát felkészülten szeretné várni, ezért is kell megmaradnia az operatív törzsnek.

A kórházparancsnokok a járványügyi készültség végéig maradnak az intézményekben, és bár sokaknak voltak félelmei az egyenruhások jelenlétével kapcsolatban, kiváló volt az együttműködés az intézményi menedzsmentekkel.

Négy ütemben, június végéig tér vissza az egészségügy a normál működési rendbe – derült ki az újságírói kérdések során, ahogyan az is, hogy a kiskunhalasi járványkórház börtönkórházként fog üzemelni a járvány lezárultával. Egy másik miniszteri válaszból kiderült az is, hogy az egészségügyért felelős államtitkárság nem kerül a Belügyminisztériumhoz.

A hétfői és szerdai kormányülésen a költségvetés tervezetét, valamint a veszélyhelyzet megszüntetéséről és járványügyi készültség bevezetéséről szóló törvényjavaslatokat készítette elő a kabinet – számolt be még a miniszter. A szigorú kormányzati intézkedéseknek köszönhetően mára kontroll alatt tartjuk a járványt, amely nem lépett a tömeges a megbetegedések szakaszába, így június 20-ától helyreáll a normál jogrend, de a járványügyi készültség sokáig velünk marad – jelezte Gulyás Gergely, aki ismételten köszönetet mondott az orvosoknak, egészségügyi dolgozóknak, a kórházak irányításában résztvevő katonáknak.

Az kórházak irányítási rendszere változatlan marad, a tisztiorvos és a kormány az egészségügyi válsághelyzetben megtart olyan felhatalmazásokat, amelyek szükségesek például a rendkívüli vásárlási idősáv megtartásával kapcsolatos döntésekhez. Jelezte, a kormánynak rendkívül szerény jogosítványai lesznek a rendkívüli beavatkozása korábbiakhoz képest – kizárólag az alkotmányos jogrenden belüli korlátozásokat lehetővé téve –, de ezeket szükséges megtartani a járvány elleni védekezés érdekében.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink