hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Pótcselekvés

Az ellátórendszerek reformja nagyobb lélegzetű vállalkozás annál, hogy egyetlen kormányzati ciklus elegendő volna egy ilyen program véghezviteléhez, írja a Népszavában Kökény Mihály exminiszter.

(...) Egyre több kórházban elemi higiénés feltételeket sem teremtenek. Az elégtelen javadalmazás mellett a munkakörülmények romlása is elűzi a személyzetet, így lesznek kivárhatatlanok a várólisták. Az ország egyes részein a gyengébb érdekérvényesítő, rákgyanús páciensek hosszú hetek múlva jutnak el ultrahang vagy CT vizsgálatra. A gyermek háziorvosi szolgálat elsorvadása tovább növeli a kórházak terhelését. Kelet-Magyarországon a felnőtt háziorvosi praxisok is kiürülnek, így heveny tünetek esetén mentőt hívnak, vagy a kórházakhoz fordulnak akkor is, ha ez szakmailag nem indokolt. A sürgősségi felvételi osztályok emiatt egyre gyakrabban bedugulnak, itt nem ritka a 6-7 órás várakozás az első orvosi vizsgálatra. Ésszerű beutalási rend hiányában a betegek intézményről intézményre vándorolnak: baráti tanács és internetes információk alapján igyekeznek ellátást találni.

S most a pénzügyi és számviteli dolgozókon csattan az ostor. Azokon, akik még béremelést sem kaptak az elmúlt években. Ők, ha jól értjük, eddigi íróasztaluknál, valószínűleg kormánytisztviselőként, talán nagyobb fizetésért dolgoznak majd, a korábbinál szigorúbb jogállási feltételek között, politikai érdekeket is kiszolgálva. Már nem a helyi gazdasági igazgató alárendeltjei, tehát például annak távolléte alatt nem helyettesíthetik, így a főigazgató kötelezettségvállalásait sem ellenjegyezhetik.

Szerveződik az egészségügy KLIK-je? (...) S vajon a gyógyszercégek, az orvostechnikai vállalkozások bíznak-e a politikai hatalomhoz közeli hivatal és az egyre védtelenebb kórházvezetők együttműködésének korrektségében?

Mi várható még? A munkaügyesek, az informatikusok és a biztonsági őrök is az ÁEEK állományába kerülnek?

Az államosítás során létrehozott kisgömböc megállíthatatlanul duzzad mesebeli szörnnyé. A kórházigazgatók már abban a helyzetben sem lesznek, hogy fertőtlenítőszer és antibiotikum megrendelése között válasszanak, felelősségük elmosódik a nagy gépezetben. (...) Persze még az is lehet, hogy végül minden marad a régiben. A tiltakozásnak helyt adnak, a terv irattárba kerül, akárcsak a kórházi kancelláriákról szóló. Ami igazán zavaró, hogy megint valami helyett történik a kedélyek borzolása. Nem változik a kórházi struktúra és a finanszírozás, csak néhány kórházigazgató érzi majd úgy: győzelmet aratott.

A teljes cikk

(forrás: Népszava Online)
hirdetés

Könyveink