hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Orvosi végzettség nélkül is lehet ügyelni

Az egészségügyért is felelős Kásler Miklós rendelete péntektől érvényes, közli a hvg.hu.

„A háziorvosi ügyeleti szolgálatban a szakképzettségének megfelelő tevékenységben részt vehet a mentőtiszt vagy okleveles kiterjesztett hatáskörű ápoló” is – mondja ki az egészségügyért is felelős Kásler Miklós rendelete, amely péntektől érvényes. Ilyen esetekben azonban egy korábbi jogszabályban felsorolt 12 féle szakorvosi képesítés valamelyikével rendelkező „orvos szakmai felügyeletet biztosítani szükséges,” írja a lap.

A korábbi hírek szerint 2022 januárjától az Országos Mentőszolgálat irányítása alatt működtetnék az orvosi, alapellátási ügyeletet. A páciensek segélyhívásai a mostani ügyeleti centrumok helyett a mentőszolgálat központi számára futnának be, itt a diszpécser egy alapos kikérdezés után döntene a beteg további ellátási lehetőségeiről.

Takács Péter, az Országos Kórházi Főigazgatóság főigazgató-helyettese már februárban beszélt arról, hogy egységes ügyeleti és sürgősségi rendszer kialakításában gondolkoznak – számolt be a MedicalOnline az év elején. Takács már akkor elmondta, hogy a rendszert, amelyet az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) üzemeltetne, járási szinten szerveznék meg. Az OMSZ szerződne az orvosokkal, rezidensekkel, mentőtisztekkel és kiemelt kompetenciájú ápolókkal. Járásonként egy szakorvos venne részt az ügyeletben supervisorként, a hátteret az OMSZ diszpécserszolgálata adná.

Az új rendszer próbája Hajdú-Bihar megyében július elsejétől indul.

(forrás: hvg.hu, MedicalOnline)

cimkék

hirdetés

Könyveink