hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Országos hálózatban gondolkodnak

A Főnix-Med Zrt. és leányvállalata, a Főnix Medical Center február elsejétől az Affidea tulajdonába került; gigaszolgáltató jött létre.

A hosszas előkészítés után február elsején nyélbe ütött adásvétellel – ami a hazai, rendszerváltás utáni magánegészségügy történetének legnagyobb akvizíciója – a honi piacon gigaméretűnek számító szolgáltató jött létre. Vélhetően ennek tudható be, hogy a teljes integráció végrehajtásához még hónapok kellenek. Az új vállalkozás a képalkotó diagnosztikát immár járóbeteg-ellátással együtt képes nyújtani, amihez vállalati egészségügyi szolgáltatás is társul. Ez utóbbit illetően jelentős portfólióról van szó, hiszen a foglalkozás illetve munkaegészségügyi piacot uraló három nagy cég egyike a Főnix-Med. Nem véletlen, hogy bevételeinek döntő többsége – 1,5 milliárd – ebből a szegmensből származott, míg a járóbeteg-magánellátás 200 milliós bevételt eredményezett. Mindezek most új elemként kerülnek az Affideához, amely bevételeit illetően két „lábon” áll: kliensei 80 százalékának vizsgálatát a társadalombiztosítás finanszírozza, a magánbetegek aránya 20 százalék. Az utóbbiak révén éves szinten 1,5 milliárdos bevétellel kalkulál. A felvásárláshoz a cég kizárólag saját forrásait használta fel.

A Váci úton már most is együttműködik a Főnix és az Affidea (Fotó: Affidea)
A Váci úton már most is együttműködik a Főnix és az Affidea (Fotó: Affidea)

Bár az Affidea – derült ki Leitner György ügyvezető igazgató szavaiból, aki immár a Főnix-Med vezérigazgatói feladatait is ellátja – a jövőben bővíteni kívánja a most hozzájuk került 30 féle járóbeteg-szakellátási palettát, ám nem tervezik az egynapos sebészeti vagy fekvőbeteg ellátás bevezetését. Ugyanakkor országos hálózatban gondolkodnak, aminek kiépítését nyilván megkönnyíti, hogy az Affidea is jelen van néhány vidéki városban tb-finanszírozott és magán diagnosztikai szolgáltatásaival, s a Főnix-Med is rendelkezik – a magánellátást tekintve – vidéki együttműködő partnerekkel. Más kérdés a munkaegészségügy, amelynek révén a Főnix-Med – amely főként nagyüzemek, gyárak , iparvállalatok, jelentős méretű szolgáltatók munkatársainak nyújt foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást – országos beágyazottsággal rendelkezik.

Az immár gigaméretűvé egyesült vállalkozás munkatársainak száma ezer fölé emelkedett, bár a humánerőforrás krízis őket sem kíméli, legyen szó akár orvosokról, akár szakdolgozókról vagy nővérekről. Az orvosbérek elmúlt években végrehajtott hivatalos emelése például nem csak a magánvállalkozások „bérpolitikáját”, hanem szolgáltatásaik árát is befolyásolják. A hazai radiológusok mintegy hatodát foglalkoztató Affidea például januárban 10 százalékkal emelte magán diagnosztikai szolgáltatásai árát.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink