2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Operatív törzs: felszabadították az ágyak felét

Megtörtént az egészségügyben az 50 százalékos ágyfelszabadítás; valójában kevés helyről kellett ténylegesen is hazaküldeni beteget – hangzott el az operatív törzs szerdai tájékoztatóján.

Müller Cecília országos tisztifőorvos a szerda reggeli járványügyi adatok ismertetését követően elmondta, tegnap érkezett újabb jelentés az egészségügyi intézmények felkészüléséről. Eszerint az 50 százalékos ágyfelszabadítással elkészültek, s mivel kórházi ágyaink kihasználtsága 60–70 százalék körüli volt, csak kevés helyről küldtek haza beteget. Az elbocsájtás alapja csak orvosszakmai döntés lehet, erősítette meg a korábban is hangoztatott elvet a tisztifőorvos.

Mint jelezte, országszerte zajlik az idősotthonok ellenőrzése; kiemelten az egészségügyi ellátást, a dolgozók oktatását, az izoláció feltételeit, az alapvető tárgyi-személyi feltételek meglétét ellenőrzik, amelyek a járványügyi intézkedések végrehajtását szolgálják. A honvédség folytatja az otthonok fertőtlenítését; a vezetőségekkel egyeztetve. A munkát ott kezdik, ahol már volt fertőzött, s elsősorban a közösen használt területekre koncentrálnak. A Pesti úti otthon fertőtlenítése megtörtént, 284 fertőzöttről tudnak, s 28 halálesetről. Müller Cecília annak zárultáig nem kívánt további részleteket elárulni az idősotthonnal kapcsolatos vizsgálat eredményeiről.

Külön szólt az országos tisztifőorvos a krónikus betegségben szenvedőkhöz, arra kérve őket, hogy fokozottan figyeljenek alapbetegségük karbantartására, legyen szó táplálkozásról, gyógyszerszedésről vagy akár a mozgásról. Ha szükséges, konzultáljanak, kérjenek segítséget, ajánlotta, az allergiások figyelmét arra is felhívva, hogy nekik már a számukra allergént jelentő pollenek megjelenése előtt két héttel felkészültnek kell lenniük.

Kérdésekre válaszolva a többi közt elhangzott, hogy a friss zöldségek, gyümölcsök alapos, folyóvizes tisztítást követően fogyaszthatók. Arra a felvetésre, hogy egyes tudományos vélemények szerint az ismert esetekhez képest akár 80-szoros is lehet a fertőzöttek valódi száma, Müller Cecília újfent jelezte, mi is elfogadjuk a világirodalmi adatokat, ismert, hogy a regisztráltnak többszöröse lehet a fertőzöttek valódi száma. Magyarország is kíváncsi a lakosság átfertőzöttségre, az ilyen vizsgálatokat azonban a járvány végeztével érdemes elvégezni.

Mint jelezte, a klinikusoktól kapott információk szerint a kórházba került fertőzöttek ápolási ideje relatíve hosszú, akár több hét is lehet. Itthon (egyelőre) nem regisztráltak olyan esetet, hogy valaki gyógyulását követően újra fertőzötté vált, de másutt igen. Mindennek oka lehet, hogy van, akiben nem alakul ki tartós védettség a gyógyulást követően, de van, akiben igen, s mivel nem ismert az adott beteg immunállapota, újra karanténba helyezik azt, aki a gyógyulását követően egy újabb fertőzött kontaktjává válik.

 

Kéz- és felületfertőtlenítőt, védőfelszerelést kapnak a kórházak

Közel ötezer liter kéz- és felületfertőtlenítőt kapott két budapesti kórház; a Mol által legyártott folyadékokat szerda reggel szállították ki a Dél-pesti Centrumkórházba és a Szent János Kórházba. Szerdán további 20 kórházba visznek még a kéz- és felületfertőtlenítőből. Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa elmondta, több mint 800 liter kéz- és további 800 liter felületfertőtlenítőt kapott az intézmény. Mint mondta, a szerek 70–80 százalékos alkoholtartalmúak, így alkalmasak baktériumok, vírusok, gombák elleni fertőtlenítéshez. "Fertőtlenítő szerekből sosem elég" – fogalmazott a szakember. Úgy vélte, a Mol időben lépett, felismerve, hogy ezekre a szerekre lesz a legnagyobb szükség ebben az időszakban.

Több mint 21 ezer liter kéz- és felületfertőtlenítőt szállított ki a Mol kedden a Készenléti Rendőrség budapesti központjába is, ahonnan tovább viszik azt az ország minden részébe. A tervek szerint a Hygi április végétől a Mol töltőállomásain is kapható lesz. Az olajtársaság közleménye szerint továbbra is zajlik Mol kéz- és felületfertőtlenítő szereinek kiszállítása az egész országban, a járvány elleni védekezés szempontjából stratégiai szervezeteknek és vállalatoknak.

Szerdán két kamion és egy repülőgép érkezett védőfelszerelésekkel Magyarországra, ezek 3 millió 120 ezer maszkot, 2 millió kesztyűt és 164 lélegeztetőgépet hoztak, mondta el a külgazdasági és külügyminiszter. (MTI)

 

Koronavírussal fertőzött, lélegeztetőgépre kötött beteget lát el egy védőfelszerelést viselő orvos az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. április 21-én (MTI/kormany.hu/Árvai Károly)
Koronavírussal fertőzött, lélegeztetőgépre kötött beteget lát el egy védőfelszerelést viselő orvos az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben kialakított izolációs teremben 2020. április 21-én (MTI/kormany.hu/Árvai Károly)

MedicalOnline (k. a.)
a szerző cikkei

Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés