2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Nincs jogi út az egészségügyiek kártalanítására

A kártalanítás igényléséhez jelenleg nincs jogi út azok számára, akik munkahelyükön megfertőződtek, közli az ATV honlapja.

Akár több ezer egészségügyi dolgozót is érinthet az egyébként is alacsony fizetésükhöz képest arányaiban magas kártérítési összeg kiesése. Az egészségügyről szóló törvény ugyanis kimondja, hogy azok - az egyébként nem csak egészségügyi - dolgozók, akik a munkahelyükön megfertőződnek és karanténba kerülnek, jogosultak kérvényezni az államtól, hogy a kieső jövedelmüket megtérítsék. 

A Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke május végén az EMMI-nek és a helyettes államtitkárnak is elküldte  az ezzel kapcsolatos kérdéseit de választ nem kapott. 

"Megkerestük a munkáltatót aki közölte, hogy ő szívesen megadja, de neki erre nincs jogosultsága. Akkor már a munkáltatók is elmentek az ő fenntartójukhoz. Az is lerázta őket, hogy ő nem az állam. Hová forduljunk? Ezt szerettük volna kideríteni mert nem található a jogszabályok között ami részletesen leírná, hogy ki képviseli ebben az esetben az államot? Ki fogja ezt a pénzt kifizetni?" - nyilatkozta Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke.

A kialakult helyzetet nehezíti, hogy a jellemzően több mellékállással rendelkező egészségügyi dolgozók a járvány miatt nem tudtak plusz munkát vállalni. Ráadásul sok helyen a beígért 100%-os táppénzt sem úgy és olyan ütemben kapják meg, ahogyan azt várták. 

A TASZ jogásza szerint a kártalanítás igénylésére jelenleg tulajdonképpen nincs jogi út.

"Senki nem tudja, hogy azt kinek kellene elintézni. Tulajdonképpen a kártalanítást egy bírósági eljárásban kellene érvényesíteni, tehát be kellene perelni a járványügyi hatóságot. Nem írtak elő egy külön utat, hogy na ezt a kérdést a járványügyi hatóságnak vagy a kormányhivatalnak  vagy a  Hétszűnyű Kapanyányi Monyóknak kell-e elintéznie" - nyilatkozta Zeller Judit jogász.

(forrás: ATV)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
hirdetés