hirdetés
2020. október. 31., szombat - Farkas.
hirdetés

Nem akarnak börtönkórházat

Fél év alatt a harmadik településen tiltakozik a lakosság a börtönkórház ellen, a Népszava szerint a berettyóújfaluiak szeptemberben népszavaznak.

A miskolci és szikszói elutasítás után most éppen Berettyóújfaluban próbálnak helyet találni az intézménynek, de a terv itt is megbicsaklani látszik: egy héten belül ma a második lakossági fórumot tartják a művelődési házban, mert egyre több kétely és kérdés vetődik fel a városlakókban, számol be a Népszava.

Múlt hétfő este majdnem százötvenen gyűltek össze Szántai László független helyi képviselő hívására, aki előbb az önkormányzati képviselő-testület többi tagjával együtt május végén maga is megszavazta a város polgármesterének, Muraközi Istvánnak a javaslatát, hogy a kórház melletti kihasználatlan önkormányzati telekből 8 ezer négyzetmétert ingyen adjanak át az államnak a börtönkórház megépítésére, de később – lakókkal és ellenzéki pártok helyi vezetőivel beszélgetve – mégis elbizonytalanodott. Vajon tényleg jó lesz-e az embereknek, ha például a fülészeti ambulancián rabszáron vezetett fogvatartott mellett kell várniuk a gyerekükkel a vizsgálatra? Sokakkal együtt Vitányi Ferenc, a választókerület DK elnöke sem szeretné ezt, ezért a fórumon próbált rákérdezni a beruházás előnyeire és buktatóira, a hatástanulmányra (ami nincs), a várható látogatói forgalomra, de álláspontja szerint egyelőre érdemi válaszokat nem kapott.

Az ellenzéki párt már a helyi népszavazási kezdeményezésen kezdett gondolkodni, amikor a városi képviselő-testület négy fideszes tagja a múlt szerdán hivatalosan is elindította a népszavazási kezdeményezést. A város honlapján olvasható kérdésük így szól: „Akarja-e Ön, hogy Berettyóújfalu Város Önkormányzata Képviselő-testülete a berettyóújfalui 335/10 hrsz-ú ingatlan büntetés-végrehajtási egészségügyi központ kialakítása céljából történő állami tulajdonba adásáról szóló 107/2017. (V. 25.) önkormányzati határozatot visszavonja?” A kérdésre így az ellenzőknek igennel kell majd válaszolni, ha odáig jut az ügy, nem pedig a tiltakozást hagyományosan kifejező nemmel.

Az önkormányzat belátta, hogy nem lehet megúszni a város lakóinak tisztességes tájékoztatását, mert az még nagyobb felháborodást szülne, ezért ma estére immár „hivatalos” lakossági fórumot szerveztek, ahol az ígéretek szerint „minden részletre kiterjedő” információkat adnak a tervekről. Ez egyelőre csak azt jelenti, hogy kérdezni lehet Csóti Andrástól, aki tavaly ősszel 40 évi szolgálat után vonult nyugdíjba a BVOP parancsnoki székéből és jelenleg a Belügyminisztérium tanácsadójaként a börtönfejlesztéseket segíti. Ott lesz a szakterület miniszteri biztosa, a borsodi megyei kórház volt igazgatója, Csiba Gábor és a térség fideszes országgyűlési képviselője, Vitányi István, aki testvére a már idézett ellenzéki politikusnak – bár városi pletykák szerint finoman szólva sem ápolnak meleg rokoni kapcsolatokat. Egy másik testvérpár annál inkább: a helyi kórházat igazgató Muraközi Zoltán és polgármester testvére, Muraközi István is próbálja meggyőzni a kisváros polgárait, mitől lenne nekik nagyon jó egy ilyen zárt kórház befogadására.

Muraközi István, a második ciklusát töltő fideszes városvezető arról beszélt a lapnak: a 220 fogvatartott egészségügyi ellátására 5 milliárdért épülő új börtönkórházban 110 egészségügyi alkalmazottal számolnak, a létszám egy részét szerinte helyben toborozzák majd. Ez a náluk képzett ápolók elhelyezkedését biztosítaná, további 70-80 embert pedig vagy az őrök közt vagy pedig takarítóként foglalkoztatnának. A Tökölről érkező személyzetnek „fecskeházakat” építenek, az új intézmény az orvosi ellátás mellett mosodai és étkezési szolgáltatásokat is venne a szomszédos Gróf Tisza István Kórháztól, ráadásként pedig majdnem egymilliárdos eszközfejlesztés is szóba került.

A kérdésre, hogy miért mondott igent a Büntetés-végrehajtás felkérésére, a polgármester azt felelte, a fekvőbeteg osztályok és a saját szülészet megtartása nagyon fontos a városnak, és reményei szerint így megmenekülhet a 30 éve folyton a bezárás szélén táncoló intézmény. Azt azonban cáfolta a polgármester, hogy konkrét szerződést írt volna alá a BV-vel, szerinte egyelőre a képviselőtestület is csak arról hozott döntést, hogy ha lesz kormányhatározat a börtönkórházról, akkor ingyen átadják a telket.

(forrás: Népszava)
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!

Könyveink