hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Munka: Lélekre Hangolva

A MOL és a Procter&Gamble nyerték a „Legjobb Munkahelyi Egészségfejlesztési Gyakorlat” díjat.

A Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózata (ENWHP) 2010-ben európai szintű kampányt indított, hogy felhívja a figyelmet a munkahelyi lelki egészségfejlesztés fontosságára. A hálózat magyarországi tagszervezete, az Országos Egészségfejlesztési Intézet az Egészségesebb Munkahelyekért Egyesülettel közösen “Munka: Lélekre Hangolva” címmel 2010. február 3-án a kezdte meg hazai kampányát. A kampány során a szervezők célzott információt nyújtottak a munkaadóknak és munkavállalóknak a munkahelyi lelki egészségfejlesztésről és ingyenesen kölcsönözhető vándorkiállítást bocsátottak az érdeklődő vállalatok rendelkezésére, amely tippeket, ötleteket nyújt a munkahelyi lelki egészségfejlesztési kezdeményezésekhez.

A vállalatok egy online kérdőív segítségével csatlakozhattak a programhoz, amelynek segítségével felmérhették, munkahelyük miként javíthat lelki egészségfejlesztési gyakorlatán. A kérdőívet kitöltők közül a legmagasabb pontszámot elérők jó gyakorlata helyszíni szemle során is megtekintésre került.

A „Legjobb Munkahelyi Egészségfejlesztési Gyakorlat” díja

Közülük két munkahely érdemes a legjobb gyakorlat címre – a MOL Nyrt. és a Procter&Gamble, Hyginett Kft. Képviselőik a 2010. december 2-án tartandó kampányzáró rendezvényen vehetik át a „Legjobb Munkahelyi Egészségfejlesztési Gyakorlat” díjat.

A kiválasztás során a MOL Nyrt. esetében fontos szempont volt, hogy a lelki egészségfejlesztési tevékenységek egy komplex egészségfejlesztési stratégiába ágyazódnak, és hogy modellprogramok, tudományosan megalapozott felmérések, továbbá pszicho-szociális kockázatfelmérés alapozzák meg azokat.

A Procter&Gamble, Hyginett Kft. esetében a vezetőknek a lelki egészségfejlesztés iránti magas szintű, a vállalati politikában is deklarált elkötelezettsége társul az alkalmazottakkal való nyílt kommunikációval és párbeszéddel.

A kampány ideje alatt, 2010. október 1-jén a Munkahelyi Egészségfejlesztés Európai Hálózatának tagjai – köztük az Országos Egészségfejlesztési Intézet – elfogadták az Edinburghi Deklarációt a munkahelyi lelki egészségfejlesztés és jóllét támogatásáról. A deklarációban a tagok elkötelezettségüket fejezik ki a munkahelyi lelki egészség és jóllét fejlesztésének folytatására. A Deklaráció továbbá felhívja az európai munkáltatókat, munkavállalókat, szakszervezeteket, közvetítő feleket és kormányokat, hogy helyezzenek nagyobb hangsúlyt a munkahelyi lelki egészségfejlesztésre, és hozzanak intézkedéseket a munkahelyi lelki egészség és jóllét védelmére és elősegítésére.

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink