hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Milliókért vesznek külföldön petesejtet

Évek óta küzd a hazai szakma a rendkívül szigorú egészségügyi rendelettel, amely nők százait zárja ki abból, hogy gyerekük legyen. A hvg.hu cikke.

A csehországi Brno nyugati részén hosszú kilométereken keresztül fut a Hlinky sugárút: egyik oldalán villamos jár, a másikon elegáns, ősparkkal körülvett klasszicista villák sorakoznak. A Hlinky azonban nem csak a kulturális örökség részét képező épületekről híres: itt található több is a 380 ezres város tucatnyi meddőségi klinikájából, ahova évek óta magyar házaspárok százai zarándokolnak. Ők azok, akiknek petesejtdonorra van szükségük, de a rendkívül szigorú hazai szabályozás miatt csak külföldön, több millió forintért végeztethetik el a beavatkozást.

A jelenleg az Egyesült Államokban élő László (nevét megváltoztattuk) és amerikai felesége hosszú évek hiábavaló próbálkozása után kötöttek ki Brnóban. „Mivel az amerikai mesterséges megtermékenyítés nagyon drága, először az egyik magyarországi meddőségi klinikát kerestük fel. Azt azonban álmunkban sem gondoltuk volna, hogy nem ott fogjuk befejezni” – mondta a hvg.hu-nak a férfi. Bár felesége nem magyar állampolgár, a hazai klinikán természetesen László családjára is a magyar szabályozás volt érvényes.

A hazai kivizsgálások alatt derült ki, hogy a férfi feleségének petesejtdonorra lenne szüksége, ebben a pillanatban pedig meg is szakadt a folyamat. Amikor kikérdezte őket, az egyébként lelkiismeretes és segítőkész kezelőorvosuk csak a kezét tudta széttárni, majd átnyújtott egy papírt külföldi kórházak elérhetőségeivel. Ha ugyanis nincs egy 35 év alatti és minden egészségügyi előírásnak megfelelő egyenes ágú nőrokonuk, a donorra szoruló magyar nőknek gyakorlatilag esélyük sincs arra, hogy anyák legyenek.

A magyar törvények szerint a nők két módon juthatnak legálisan petesejthez: anonim donációval (ami csak elméletben működik), illetve adományozhat petesejtet a feleség vagy férj 35 év alatti, olyan közeli nőrokona, aki már szült korábban (férjnél természtesen a lánytestvér kizárva). Mindezt ingyen, a törvény ugyanis tiltja, hogy ezért pénzt kapjon az adományozó, mert az már szervkereskedelemnek minősül.

Egy petesejtdonort használó teljes kezelés a Reprogenesis esetében jelenleg 4700 euró, azaz másfél millió forint, ebben a járulékos költségek – például az utazás – még nincsenek benne. László visszaemlékezése szerint ők is körülbelül ennyit költöttek, bár a helyzetüket nagyban megkönnyítette, hogy sok vizsgálatot a magyar klinikán is el tudtak végezni – amely ugyan nem volt hivatalos partnere a cseh intézetnek, de mindenben próbáltak segíteni.

A teljes cikk

(forrás: hvg.hu)
hirdetés

Könyveink