hirdetés
2024. április. 19., péntek - Emma.

Egészségpolitika

Milliók kelnek útra a gyógyulásért, de nem hozzánk jönnek

A Távol-Keleten immár a turizmus egy külön ága specializálódott a gyógyításra. Nálunk a gyógyfürdői szolgáltatókon kívül eddig csak a fogorvosoknak és a plasztikai sebészeknek sikerült nagyobb számban rávenniük külföldi betegeket, hogy magyar orvosi ellátást vásároljanak. Vajon miért?

Becslések szerint világszerte évente több tízmillió beteg indul útnak, hogy egy másik országban, olcsón, illetve várakozási idő nélkül gyógyuljon. Az egészségturizmusnak ezt a szegmensét 60–100 milliárd dolláros, dinamikusan növekvő piacnak ítélik a szakértők. A világ gyógyturistái ma még főként tengerentúli polgárok (USA, Kanada, Ausztrália), de már Európa olyan országaiból is megindult a betegvándorlás, ahol államilag finanszírozott egészségügyi rendszerek vannak: így például Nagy-Britanniából, Franciaországból, Németországból, Ausztriából. Egyelőre az üzlet legnagyobb nyertesei Thaiföld, India, Szingapúr magánintézményei – derül ki az Egészségügyi Stratégiai Kutató Intézet (ESKI) által a betegvándorlásról készített tanulmányból.

– A hazai kórházak pénzügyi gondjaira egyfajta „orvosság” lehetne a gyógyturizmus. A gyógyításra jutó közpénzekhez képest ugyanis az ellátórendszer még mindig nagy. A hiányzó összeget teremthetnénk elő a külföldi betegek gyógyításával – mondta lapunknak Kincses Gyula, az ESKI főigazgatója. A Deloitte pénzügyi tanácsadó cég elemzése alapján az áraink több mint versenyképesek. Míg a leggyakoribb orvosi eljárások a világ gyógypiacain az amerikai díjak 15 százalékáért vásárolhatók meg, a hazai egészségügyi intézmények ennél is olcsóbban gyógyítanak.

És mégis: az utóbbi időben szinte valamennyi hazai egészségügyi kormányzat megpróbálta értékesíteni a szabad kórházi kapacitásokat, ám eddig sikertelenül. Magyarországra a fogászati és szépészeti beavatkozásokra tudnak fizetős betegeket hozni a szervezéssel foglalkozó cégek. Az uniós országok egészségbiztosítói – néhány ritka kivételtől eltekintve – egyelőre még hosszú várólistáik kurtítására sem szerződnek a hazai intézményekkel.

Elvileg az uniós polgárok minden tagállamban ugyanolyan feltételekkel vehetik igénybe az egészségügyi ellátást, mint az adott ország lakosai. A gyakorlatban ez mégsem jelenti azt, hogy bárki szabadon elutazhat egy másik tagállamba kezeltetni magát a biztosítója kontójára, csak azért, mert úgy látja: ott jobbak az orvosok, vagy mert hazájában sokat kellene várakoznia. Előbb ugyanis speciális engedélyezési eljárásnak kell alávetnie magát. A biztosítója általában akkor adja oda a pénzt külföldi kezelésre, ha azzal olyan szolgáltatást lehet venni, amely fontos, de otthon nem elérhető. Akkor is engedélyezik a külföldi kezelést, ha a hazai várólisták aránytalanul hosszúak. Ha egy beteg ilyen engedéllyel érkezik, akkor ellátásáért a külföldi biztosító ugyanannyit fizet a magyar kórháznak, mint amennyit az OEP adna hasonló esetben egy magyar beteg után. Több pénzt akkor remélhet a kórház, ha külön szerződést köt a külföldi biztosítóval. Ekkor a betegek is mentesülnek az engedélyezési procedúra alól. Ilyen szerződése van például a váci kórháznak. Művesekezelés, CT-, röntgen- és laborvizsgálat, szülészeti ellátás szerepel azon a listán, amelyre a szlovák biztosítók számlájára fogadnak betegeket. Emellett szinte valamennyi szakma szabad kapacitásait igénybe vehetnék a határon túliak – ismerteti a megállapodást dr. Erős András kórházigazgató. A partner az ottani öt versengő biztosító egyike, a Sideria-Istotováva, amely azonban figyel arra, hogy csak a legelkerülhetetlenebb esetben kerüljön Vácra betege. A főigazgató elmondta azt is, több egészségturizmus szervezésére szakosodott céggel tárgyaltak, de megállapodásig nem jutottak.

Az is igaz, hogy a kórházak nem tűnnek túl lelkesnek, ha EU-polgár biztosítási alapú ellátásáról van szó, hiszen csak annyi pénzt kapnak, mint egy hazaiért, ugyanakkor „több baj van”: idegen nyelvet beszélő személyzet kell, gyakran igényesebb a beteg, s ha valami hiba történik, ki tudja, milyen jól felkészült jogászcsapatot szabadíthat rá a kórházra.

Forrás: Danó Anna, Népszabadság Online

cimkék

hirdetés

Könyveink