hirdetés
2024. március. 29., péntek - Auguszta.

Még mindig az egészségügyért aggódnak leginkább a magyarok

A magyarok a legaggasztóbbnak az egészségügy helyzetét és a korrupciót tartják, derül ki a Napi.hu szerint az Ipsos legfrissebb felméréséből.

A járvány lassú lefutásával párhuzamosan egyre erősödnek a pesszimista hangok és az aggodalmak a világban. A nemzetközi számok tanulsága szerint a vírus okozta krízis, és a korábban soha nem látott új élethelyzet csak ideiglenesen volt képes összehozni az embereket, és pozitív irányba mozdítani a mért országok hangulatindexét – szemlézi a Napi.hu az Ipsos legfrissebb kutatását, amely világszerte közel húszezer alany megkérdezésével történt és 27 ország lakosságának véleményét tükrözi.

Globálisan az általános félelmek közt első helyen a koronavírus áll: 27 országból 11 esetében áll az első helyen a legaggasztóbb dolgok ranglistáján és átlagosan 43 százalékkal áll a lista élén. A második legaggasztóbb dolognak az emberek a munkanélküliséget (40 százalék), harmadiknak pedig a szegénységet és a társadalmi egyenlőtlenséget tartják (32 százalék). A globális lista első öt helyén szerepel még a pénzügyi és a politikai korrupció (27 százalék), illetve a bűnözés és erőszak (24 százalék).

Magyarország a világátlagtól jelentősen eltérő képet mutat továbbra is, sőt még nagyobbra nyílt az olló a félelmeket illetően. Magyarországon bár az egészségügyi helyzet miatti aggodalom csökkent 2 százalékponttal az előző hónaphoz képest, 56 százalékos aránnyal még mindig az első helyen áll. Ezt a pénzügyi és politikai korrupció követi 54 százalékkal, ami 4 százalékpontos ugrást jelent az előző hónaphoz képest, majd a szegénység és társadalmi egyenlőtlenség miatti félelem következik 49 százalékkal, ahol szintén jelentős, 6 százalékpontos ugrás látható.

Az Ipsos kiemeli, hogy az egészségügy és a korrupció miatti aggodalom 56, illetve 54 százalékos aránya a világon a legmagasabb értéknek számít, a szegénység miatti félelem 49 százalékos aránya pedig a harmadik legmagasabb érték Oroszországot (59 százalék) és Kínát (56 százalék) követően. Az egészségügy miatt a magyarok után a brazilok és a lengyelek aggódnak leginkább, de jelentősen lemaradva a magyarok mögött 44-44 százalékos aránnyal.

(forrás: Napi.hu)

cimkék

hirdetés

Könyveink