hirdetés
2024. április. 26., péntek - Ervin.

Szükség esetén a klinikákat is bevonják az ellátásba

Kiszűrt a hőkamera egy lázas kínai utast a Liszt Ferenc-repülőtéren (Frissítve: jól van a beteg...)

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs megfelelőnek ítélte az akcióterv időarányos teljesítését.

Kiszűrt a hőkamera egy lázas kínai utast hétfőn a Liszt Ferenc-repülőtéren – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a repülőtéren elkülönítettek egy Kínából érkező kínai állampolgárt. A utasnál a repülőtéren felállított hőkamera és a manuális lázmérő is kimutatta a 39 fokos lázat. Az utast az egészségügyi szakmai protokollnak megfelelően azonnal elkülönítették az NNK repülőtéri vizsgálójában. Az eddigi információk szerint a magyarországi tartózkodási engedéllyel rendelkező kínai nő a repülőn lett rosszul, előtte nem volt panasza. Január 12-én hagyta el Magyarországot, és most jött vissza, Vuhanban sem ő, sem családtagjai nem jártak. Az életbe léptetett eljárásrendnek megfelelően az erre a célra kijelölt Szent László Kórházba szállították, ahol soron kívüli orvosi vizsgálatnak vetik alá.

A repülőtéren a protokollnak megfelelően azonnal megkezdték a fertőtlenítést, mind a gépen, mind azokban a helyiségekben, ahol áthaladt vagy tartózkodott az utas.

BM: az operatív törzs megfelelőnek ítélte az akcióterv időarányos teljesítését

A koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs hétfői ülésén áttekintette az akciótervében rögzített 28 pont időarányos teljesítését, és megállapította, hogy a feladatok végrehajtása az ütemezésnek megfelelő, újabb beavatkozásra nincs szükség – közölte a Belügyminisztérium az MTI-vel.

A közlemény rögzítette, hogy Magyarországon a vírus jelenlétét nem mutatták ki. Az operatív törzs ellenőrzött információi szerint magyar állampolgár a fertőzést nem kapta meg.

A Magyarországra Kínából vasárnap este hazahozott hét magyar állampolgárt az Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet (Szent László Kórház) karanténszárnyában helyezték el, valamennyien panasz- és tünetmentesek – emlékeztetett a belügyi tárca.

Merkely: szükség esetén a klinikákat is bevonják az ellátásba

Amennyiben megjelenik Magyarországon a koronavírus-fertőzés, a Délpesti Centrumkórházon kívül a klinikákat is bevonják az ellátásba – mondta a Semmelweis Egyetem (SE) rektora hétfőn az M1 aktuális csatornán. Merkely Béla kifejtette: nem gondolja, hogy "a következő hetekben nagy számú eset lenne Magyarországon".

Az influenza miatt több ezer ember fordul lázas tünetekkel orvoshoz, ugyanakkor a "nagyon száraz köhögéssel és nagyon jelentős légszomjjal járó" eseteket "úgy kell tekinteni", mintha koronavírusos betegek lennének. Szólt arról is, hogy egyetemükön 400 ázsiai, köztük 52 kínai hallgató tanul, akik közül hárman jártak az utóbbi időben Kínában. Őket "speciális módon" két hétig elkülönítik.

Frissítés 2020.02.04. 11.20

Jobban van a Liszt Ferenc-repülőtérre lázasan érkező kínai nő

Jobban van a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérre hétfőn lázzal érkező kínai nő, akit a reptéri elkülönítés után a Szent László Kórházba vittek, közölte a Dél-pesti Centrumkórház-Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa kedden az MTI-vel.

Szlávik János azt írta, hogy a nőnek reggel már csak hőemelkedése volt, és biztató, hogy nem köhög. Pontos diagnózist azonban csak a laboreredmények ismeretében tudnak közölni – tette hozzá.

Frissítés 2020.02.04. 15.39

Hat közúti határállomáson fokozottan ellenőrzik az érkezőket

Hat közúti határátkelőhelyen kiemelten ellenőrzik az érkező utasokat, különösen a kínai állampolgárokat – jelentették be a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos rendőrségi feladatokról szóló keddi sajtótájékoztatón, a tompai határátkelőhelyen.

Ártánd, Csanádpalota, Röszke, Tompa, Udvar és Letenye azok a határátkelőhelyek, amelyeken az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársával közösen folyamatosan ellenőrzik a belépésre jelentkező utasokat – ismertette Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője.

A hat schengeni határátkelőhelyet a korábbi tapasztalatok alapján választották ki, mert ezeken át érkezhetnek leginkább kínai turistákat is szállító autóbuszok Magyarországra. Elhangzott: nem rendőrök, hanem az OMSZ szakképzett munkatársai azok, akik érintés nélküli testhőmérővel végzik el az elsődleges vizsgálatot. Ha a helyzet úgy hozza, azaz lázas az utas, akkor elkísérik egy elkülönítő helyiségbe. A további vizsgálatokat is az OMSZ munkatársai végzik, és ha kell, akkor a betegek fogadására felkészült egészségügyi intézménybe viszik a fertőzésgyanús utast.

A ferihegyi repülőtéren a Budapest Airporttal szerződött egészségügyi szolgálat végzi ezt az ellenőrzést – közölte Gál Kristóf, hozzátéve: az érintés nélküli lázmérők valamennyi határátkelőhelyen, a repülőtereken is rendelkezésre állnak.

A szóvivő elmondta: az ORFK az ország összes határátkelőhelyén biztosítja a védőfelszerelést, például eldobható kesztyűt és szájmaszkot, kézfertőtlenítő szereket, és valamennyi szolgálatban lévő rendőrt figyelmeztetik a higiénés szabályok fokozott betartására.

(forrás: MTI)
hirdetés

Könyveink