hirdetés
2024. március. 19., kedd - József, Bánk.

Kiderült, ki pályázna a BEK épületére

Jövő héten kiderül, ki lesz az Országos Gerincgyógyászati Központ épületegyüttesének új tulajdonosa.

Kapcsolódó cikkek

A hír igaz: a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő valóban eladásra kínálja az Országos Gerincgyógyászati Központ Királyhágó utcai épületét, amely egyben a magán egészségügyi szolgáltatást nyújtó Budai Egészségközpont (BEK) központjaként is működik. A dolog pikantériáját az adja, hogy a BEK-be alig két évvel ezelőtt vásárolta be magán az OTP vezér, Csányi Sándor cége, a Bonitas Zrt., amely ma már a tulajdonrész 75 százalékát birtokolja, míg a fennmaradó 25 százalék változatlanul az alapító tulajdonos-ügyvezető, a gerincsebész Varga Péter Pál családi cége, a MEDIKOMP Kft. tulajdonában maradt. A Királyhágó utcai épület tehát kettős feladatot lát el: itt működik a jelentős közfinanszírozott ellátást nyújtó gerincsebészeti központ, valamint az ország egyik vezető magánszolgáltatást nyújtó egészségügyi intézménye.

Az utóbbi – derült ki Varga Péter Pál szavaiból – havi 1,5 millió forintos bérleti díjat fizet az ingatlant tulajdonló államnak, s kitenni akkor sem lehet, ha véletlenül nem Csányi Sándor cége lesz az internetes licitálós aukció – amelyen 4 milliárd 68 millió forint az épület kikiáltási ára – győztese. 2025-ig, amihez egy további, 10 éves opció társul – tehát 2035-ig – bárki lesz is az épület új tulajdonosa, nemigen teheti ki a BEK-et, s még bérleti díjat sem emelhet. A magánszolgáltató egyébként úgy tartaná méltányosnak, ha ők lennének a befutók – bár egyelőre csak egy licitáló személyében biztosak –, hiszen megalakítása óta eltelt 15 évben a BEK 2 milliárd forintot fordított fejlesztésre, s már évek óta szerették volna megvásárolni az épületet.

Varga Péter Pál korábban sem titkolta fejlesztési terveiket: mélygarázst, új energetikai központot, s a régi mellé egy 22 ezer négyzetméteres új kórházat építenének a Királyhágó utcai telken. Az utóbbi beruházás központi része az egy helyre telepített műtőblokk, illetve a jelenlegi 14 helyett 24 ágyas intenzív osztály lenne. A fejlesztés eredményeként a meglévő, közel 170 ágy további 160-nal nőne, s négyszeresére emelkedne a szakrendelők száma. Itt kapna helyet egyébként a közfinanszírozott gerincsebészet is. Arra a kérdésre, hogy mi lesz e tervekkel, ha az ingatlanaukció győztese nem a BEK lesz, Varga Péter Pál elmondta, hogy akkor máshol építik fel az új kórházat. Az ingatlanlicit győztesét állítólag jövő hétfőn hirdetik ki.

A magánszolgáltatói piac, s ez alól a Budai Egészségközpont sem kivétel, évről évre növeli bevételét. A BEK esetében ez tavaly 8,8 milliárd forint volt, amelynek csak a kisebbik része, 3,5 milliárd származik a közfinanszírozott gerincműtétekből, s ez annak ellenére így van, hogy az áraikat évente 8-12 százalékkal emelik. Az ügyvezetővel történt találkozás apropóját is egy újabb fejlesztés bemutatása adta: a főváros pesti oldalán is megnyitották új rendelőjüket, amelynek domináns része a foglalkozás egészségügyi ellátás, hiszen ma már a szolgáltatónak több mint 400 céges ügyfele van. Következő rendelőjük megnyitását a XI. kerületben, Újbudán tervezik.

Horváth Judit
a szerző cikkei

(forrás: MedicalOnline)
hirdetés

Könyveink