hirdetés
2024. március. 28., csütörtök - Gedeon, Johanna.

Ki a TOP30 legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben?

Idén először jelenik meg a hazai magánegészségügy legbefolyásosabb szereplőit bemutató lista a TOP30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben c. kiadvány részeként.

Az egészségügyi magánszektor fejlődése évek óta rendkívül dinamikus, évente megközelítőleg 30% körül mozog. A pandémiával, válsággal nehezített 2021-es évben a legnagyobb piaci szereplők 20-30%-os növekedést mutattak. Az ágazatot aktívan meghatározza az állami ellátás fokozatos leépülése, a 2017-ben elkezdődött tulajdonváltások, a pandémia, a hálapénz kivezetése és az egészségügyi szolgálati jogviszony okozta megváltozott munkakörnyezet.Az egészségügyi intézmények tulajdonosai között megjelenő nemzetközi és hazai befektetői csoportok, a biztosítók, valamint a nemzetközi trendek mind a piac további dinamikus fejlődését vetítik elő.

Lengyel Lívia főszerkesztő kiemelte: „Lassan másfél évtizede dolgozom a privát egészségügyben, végignéztem a szektor első komolyabb felfutását, aztán 2017-től csak kapkodom a fejem, annyira felgyorsultak a felvásárlások, a tulajdonváltások. Ma már egészen más a magánegészségügy piaci környezete, amire a legmarkánsabb hatást a pandémia és főleg a hálapénz kivezetése gyakorolta. Évek óta figyelem a külföldi toplistákat, illetve a különböző szakmák hazai listáit, meggyőződésem, hogy a piac nagysága, profizmusa, versenyhelyzete bőven megérett arra, hogy úgy a szakmának, mint a pácienseknek megmutassuk, kik a szektor legbefolyásosabb vezetői, kik alakítják a jövő magánegészségügyét. A munkámból adódóan – közgazdász és egészségügyi menedzser végzettséggel tanácsadóként dolgozom a privát egészségügyben – nap, mint nap tapasztalom, hogy milyen nagy szükség van szakértők és elemzők által összeállított részletgazdag és mély elemzésekre. Idén először, de a jövőben éves rendszerességgel szeretnénk a Top30 kiadványt megjelentetni, ami egyfajta leltár: amellett, hogy bemutatjuk a magánegészségügy legbefolyásosabb szereplőit, rátekintünk a változásokra és feldolgozzuk a legaktuálisabb témákat is.”

A TOP30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben kiadvány a harminc fős lista publikálásán kívül részletesen foglalkozik a magánegészségügy legaktuálisabb, legtöbb embert érintő kérdéseivel is, mint a magánszülészet, az online orvosválasztás vagy a szektor növekedési lehetőségei. A kiadvány tüzetesen körbejárja a vidéki egészségügyi szolgáltatók helyzetét, a lakossági egészségügyi költését, a finanszírozást, sőt még a magánszektor konszolidációjának történetére is kitér.

A kiadvány egyik fókuszában a magánszülészet áll, mivel a hálapénz kivezetése igen intenzív hatást gyakorolt a szülésekre. A várandós nők eddig is szívesen választották a magánszolgáltatókat, a szabad orvosválasztás akadályozottsága ezt még tovább növelte. A kiadvány szerkesztői 2022 júliusában 400 fő részvételével végeztek kutatást, melynek során azt vizsgálták meg, hogy a családok miért, milyen információk, szempontok alapján választanak a szüléshez magánintézményt.

Eddig a magánszülések számát csak a szolgáltatók kapacitása korlátozhatta, de 2021-2022-ben két új magánszülészet is elindult Budapesten. A KSH adatai, valamint a magánkórházak adatszolgáltatása alapján látható, hogy 2021-ben 46%-kal növekedett a magánszülések száma, Budapesten már minden 5. újszülött magánklinikán sírt fel először. A kiadvány komplex magánszülészet körképet tartalmaz az árak, csomagok, valamint a magánszülészet esetszámai alapján.

A TOP30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben kiadvány másik fő témája az internetes orvosválasztás. Ma már az egészségügyi szolgáltatások foglalása nagy részben online születik. Már a pandémia előtt is számottevő volt az online orvoskeresés és időpontfoglalás, a vírushelyzetben ez a trend tovább erősödött. Érdekes tény, hogy Magyarország már évekkel ezelőtt élen járt Európában az online orvosfoglalás területén: míg 2018-ban a környező országokban 10% körül volt ennek az aránya, addig hazánkban megközelítette a 30%-ot. A piacvezető szolgáltató évről évre dinamikus növekedésről számol be: 2022-re már 300 ezres éves foglalási számot prognosztizálnak. A kiadvány körbejárja hogyan választ online a páciens, mit keres az interneten, melyek a legfelkapottabb szakmák, továbbá mi várható a jövőben?

A TOP30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben c. kiadvány célközönsége maguk az egészségügyi ellátást igénybevevő emberek, a betegek, a hozzátartozóik, valamint minden egészségügyi dolgozó, legyen egy magánklinika vezetője, tulajdonosa, befektetője, finanszírozója vagy maguk az orvosok, szakdolgozók, valamint a magánintézmények pénzügyi, marketinges munkatársai. Továbbá a szektort kiszolgáló ügynökségek, médiumok, illetve a szektor és gazdasági élet iránt érdeklődő laikus olvasók is.

A TOP30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben lista szakmai zsűrijében olyan, a magánpiacra kellő rálátással rendelkező szakértők, elemzők, vezetők vettek részt, akik jelenleg nem irányítanak privát egészségügyi szolgáltatót. A kiadvány szerkesztői a szakmai zsűri segítségével összeállítottak egy közel 100 fős listát, amelyben egyrészt a bevételeik alapján szerepeltek a magánegészségügyi vezetők, másrészt ezen a bő listán helyet kaptak olyan személyek is, akik nem privát intézmény vezetőjeként vannak befolyással a piac alakulására. A 100 fős listából egy széles szakmai körben tartott szavazás alapján került ki az a TOP30 helyezett, akik bekerültek a kiadványba.

A TOP30 Legbefolyásosabb szereplő a magánegészségügyben kiadvány bemutatója 2022. november 11-én, pénteken, 9 órától lesz a Magyar Tudományos Akadémián, a Nagy Magánpraxisnapon.

(forrás: Kubik Elvira iroda)
hirdetés

Könyveink